Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Patates sağlıklı mı? zararlı mı?

        Joslin Diabetes Center (Joslin Diyabet Merkezi)'ne göre, patates yemek sofra şekerinden bile daha fazla kan şekerinde artışa neden oluyor. Özellikle kabuğu soyulmuş patates yüksek glisemik indeksiyle kan şekerinde ani dalgalanmalar yapıyor. Patates gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yedikten sonra kan şekeriniz ve insülin değerleriniz, düşük glisemik indeksli gıdalar tükettikten sonradan daha hızlı bir biçimde artışa geçer.Bu nedenle patates yemek kan şekerinizi yükseltip açlık ve tatlı krizlerine, tip 2 diyabet hastalığına ve diyabet komplikasyonlarına neden olabilir.

        Patates, tip 2 diyabet riskini artıran bir sebzedir. Bu şeker hastalığı türü ise kalp hastalığı, böbrek yetmezliği ve hatta körlük gibi istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Walter Willett, JoAnn Manson ve Simin Liu tarafından yapılan ve, "Clinical Nutrition American Journal" Temmuz 2002 sayısında yayımlanan bilimsel araştırmada, patatesin tip 2 diyabet riskini artıran en riskli dört yiyecekten biri olduğu tespit edilmiştir. Diğer riskli gıdalar ise beyaz pirinç, beyaz ekmek, ve şekerli meşrubatlardır.

        Patates cipsi ve kızarmış patates de keza yüksek glisemikli besinler arasında yer alır. Kan şekerini dengede tutmak için, patates yenmek istendiğinde haşlanmış patatesi kabuğu ile birlikte ve patatesi kepekli tahıllar, az yağlı süt gibi glisemik indeksi düşük gıdalarla beraber tüketmelidir.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ