Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Spor yapanlara uzmanlardan uyarı!

        Toplumumuzda bazı bölgesel egzersizlerin karın yağlarını erittiğine dair yanlış bir inanış bulunduğu ve mekik çekmek gibi sadece karın bölgesine hitap eden hareketlerin tek başına etkisiz olduğu belirtildi.

        Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kadir Göde, spora başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapılması uyarısında bulundu.

        Göde, "Yürüme, koşma, ip atlama gibi aktivitelerle vücudun ısısını artırarak; yapacağımız spora bir ön hazırlıktır. Bu sayede hem sakatlıklardan korunmuş oluruz hem de spor esnasında performansımız artarak, daha verimli çalışırız" dedi

        "SUYU ÜÇ YUDUMDA İÇİN"

        Egzersiz sırasında ve sonrası su içmenin vücut için çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Göde, suyu üç yudumda içmenin daha sağlıklı olacağını ifade ederek, "Egzersizde ve sonrası su içmek vücudumuz için çok önemlidir. Vücut egzersiz sırasında terleyerek su ve mineral kaybeder. Bu yüzden egzersiz sırasında bol miktarda su tüketmeliyiz. Özellikle içerisinde bulunduğumuz yaz aylarında su ihtiyacımız daha artmakta, bunu da genellikle soğuk su içerek karşılamaktayız. Çünkü, soğuk su susuzluğumuzu daha iyi bastırır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, soğuk suyun aniden içilmeyip; yudumlama dediğimiz ağızda bir müddet ısıtılarak yutulmasıdır. Peygamber Efendimiz'in de ifade ettiği gibi üç yudumda içmek en sağlıklı yoldur. Soğuk suyu içerken bu tarz içmenin önemi daha da artmaktadır. Ağızda bekletilen suyun biraz ısınması sağlanmış olur. Böylece hücrelerimiz zarar görmediği gibi sağlımız da tehlikeye girmez" diye konuştu.

        "İNCE KALABİLMEK İÇİN YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENMEYİN"

        İnce kalabilmek için yetersiz ve dengesiz beslenme vitamin eksikliğine neden olacağını kaydeden Dr. Göde, şunları söyledi:

        "Son yıllarda yapılan araştırmalar normalden zayıf, ince insanların diyabet, osteoporoz, depresyon, kısırlık, düşük yapma gibi hastalıklara yakalanma risklerinin arttığını ifade ediyor. Ayrıca ince, zayıf insanlar, bağışıklık sistemleri de güçsüz olduğu için enfeksiyonlara da açık hale gelirler. Birey ince kalabilmek adına, yetersiz ve dengesiz besleniyorsa; kansızlık, D ve B12 vitamini, çinko, magnezyum eksikliği oluşabilir. Buna bağlı olarak da halsizlik, yorgunluk, hafızada güçlük, saç dökülmesi gibi sorunlarda da karşılaşabilir. Daha fazla protein daha fazla kas demektir. Kas hacmimizi korumak ve artırmak için, kilogram başına ortalama 1-2 gram protein yeterlidir. Bu miktarın üzerinde protein alırsak, sindirim sistemi bunu glukoz şeklinde şekere dönüştürür ve yağ olarak depolanır. Yani beslenme düzenimizde daha fazla proteine yer vermek; kaslarımızın daha fazla büyümesini sağlamayacağı gibi, bizi daha da şişmanlatır."

        "HAREKETLE BİRLİKTE VÜCUT YAĞ YAKMAYA BAŞLAR"

        Vücudun hareketle birlikte yağ yakmaya başladığını belirten Dr. Göde, "Vücut harekete başladığı andan itibaren hem karbonhidrat hem de yağ yakar. Tüketim, ilk dakikalarda karbonhidrat ağırlıklıdır, süre uzadıkça yağ yakımı başlar. Fakat kardiyo egzersizinde en önemli rolü üstlenen çizgili kas hücreleri, en baştan itibaren yağ asitlerini kullanır. Bu yüzden ilk dakikalardan itibaren kardiyo egzersizinde yağ yakmaya başlarız. Ayrıca yağ yakım süresi kişisel özelliklere göre değişim gösterir. Yaş, cinsiyet, egzersiz geçmişi ve vücut tipi bu özellikleri belirlemektedir. Erkeklerde kas kütlesi daha fazla olduğu için, yağ yakımı kadınlara göre daha önce başlar. Keza aynı nedenle sporcularda da daha fazladır" şeklinde konuştu.

        "SAĞLIKSIZ ŞEKİLDE YAPILAN KİLO KAYBI, VÜCUDA ZARAR VERİR"

        Sağlıksız şekilde yapılan kilo kaybının vücuda zarar verdiğini kaydeden Dr. Göde, "Herkes fazla kilolarından bir şekilde kurtulmak ister. Sağlıksız şekilde yapılan kilo kaybı, vücuda zarar verir. Kilo verelim derken, sağlığımızdan olmamamız gerekir. Özellikle kilo vermek için, sadece az yemek gibi yanlış diyet alışkanlıklarına yöneliriz. Bunun yanında düzenli egzersiz gibi vücudu hem diri tutan, hem de kilo almamızı engelleyen sağlıklı aktivitelerden de kaçınırız. Hatta son zamanlarda kilo vermek için kullanılan, çoğunluğu bitkisel addedilen ilaçlar da sağlığımızı tehdit etmeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

        "VÜCUDUN BÜTÜNÜNE HİTAP EDEN EFOR GEREKTİREN EGZERSİZLER YAPIN"

        Karın yağlarını eritmek için, yürüyüş, koşu, yüzme gibi vücudun bütününe hitap eden; efor gerektiren egzersizler yapılması uyarısında bulunan Göde, uyarılarına şöyle devam etti:"Toplumumuzda bazı bölgesel egzersizlerin karın yağlarını erittiğine dair yanlış bir inanış vardır. Ne yazık ki mekik çekmek gibi sadece karın bölgesine hitap eden hareketler, tek başına etkisizdir. Karın yağlarını eritmek için, yürüyüş, koşu, yüzme gibi vücudun bütününe hitap eden; efor gerektiren egzersizler yapmalıyız. Ayrıca bu egzersizleri, doğru diyet alışkanlıklarıyla tamamlamalıyız. Genel manada egzersiz yapmanın en güzel yönü, bedenimizle ilgili olumlu değişiklikler yaparak hem sağlığımızı geliştirmek, hem de güzel vücut imajı kazanmaktır. Fakat bunu yaparken anatomik yapı ve genetik özelliklerimize de hakim olmamız gerekli. Örneğin, kadınlarda meme dokusu, süt bezleri ve yağlardan oluşur. Dolayısıyla meme boyutunda artışa neden olabilecek en büyük faktör, vücut yağ dokusunun artışıdır. Yoksa, bölgesel göğüs egzersizlerinin en ufak bir etkisi yoktur."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ