Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sıcak havalarda yapılması gerekenler

        Ultraviyole ışınlarına maruz kalmanın cilt kanseri riskini arttırdığını belirten uzmanlar, şemsiyenin sadece yağmurdan değil, güneşten korunmak içinde kullanılmasını tavsiye ediyor.

        İnsan vücudu için hayat kaynağı olan güneş ışınlarının tedbir alınmadığında tehlike saçtığını belirten uzmanlar, korunmak için şemsiye, güneş kremi kullanılması, kapalı ve açık renk kıyafet giyilmesi gerektiğini belirtti.Güneşin dik açıyla geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında kesinlikle güneşe maruz kalınmaması gerektiğini ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, "Güneş, insan vücudu için kemik erimesi, depresyon, kanser, obezite, diyabet gibi hastalıklara karşı kalkan vazifesi görüyor. Yapılan araştırmalar güneş ışınlarının vücuttaki D vitaminini ortaya çıkararak pek çok hastalığın önüne geçildiğini gösteriyor. Ancak, bu faydaların yanında zararlı ultraviyole ışınlarının cilt hücrelerinde yol açtığı tahribat, güneş yanığı, güneş çarpması, hatta deri kanserine sebep olabiliyor. Özellikle bebekler ve yaşlılar güneşten daha çabuk zarar görebilir. Güneşe fazlaca maruz kalmak, deri yaşlanması, lekelenme ve alerji gibi sıkıntılara yol açıyor. Bu riskler özellikle açık tenli kişilerde daha çok görülüyor. Ne kadar açık tenli iseniz o kadar korunmak zorundasınız" dedi.

        GÜNEŞ KREMİ ŞART!

        Yapılan ikazlara rağmen çok sayıda insanın güneş yanığı şikayetiyle hekime müracaat ettiğini belirten Mediha Yılmaz, "Güneş kremi cilt tipine göre seçilmeli. En az 30 faktör ve üzerindeki güneş koruyucu ürünler kullanılmalı. Genellikle yağlı cilt yapısına sahip kişilerin akışkan formüllü güneş kremi kullanmaları gerekir. Güneş kremi seçerken UVA ve UVB korumalı bir krem seçilmeli. 2 yaşın altında çocuklarda fiziksel koruma yapılmalıdır. Buradaki sorun iki yaş altı çocuklar için D vitamini sentezinin olumsuz yönde etkilenmesi olacaktır. Bu yaş grubuna çocuk hekimleri tarafından D vitamini takviyesi yapılmalıdır. UVA'dan korumak için kullanacağınız güneş kremlerinin içeriğinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulunmalıdır. Güneş kremlerinin son kullanma tarihine ve güvenilir markaları kullanmaya dikkat edin. İdeal güneş kremleri koku, renk ve koruyucu madde içermez. Satın alacağınız güneş kreminin Sağlık Bakanlığı ya da FDA onaylı laboratuvarlarda üretilmiş olmasına özen göstermelisiniz. Bu ürünleri de güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulamamız gerekmektedir" diye konuştu.

        YOĞURT VE SALÇA SÜRMEK YERİNE BUNU YAPIN...

        Güneş yanıkları hastaya rahatsızlıkların yanı sıra ağrı ve ızdırap verdiğine dikkat çeken Yılmaz, "Yaşanan güneş yanıklarından sonra uzman bir dermatoloji uzmanına başvurmaları gerekiyor. Bizim toplumumuzda çok sık yapılan yanlışlar var. Rahatsız edici yanıklar oluştuğunda diş macunu, yoğurt ve salça sürülüyor. Bunların yerine soğuk su ile ıslak pansuman yapılabilir. İnce bir tülbent veya gazlı bez ıslatılarak yanık olan bölgeye, tek kat halinde serildiğinde bu hastaya rahatlık verecektir. Ama yapılması gereken en güzel korunma yöntemi kışın yağmurlu havalarda kullandığımız şemsiyeyi, yazın güneşli havalardan da kullanmak. Şemsiyenin yaygınlaşması gerekiyor" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ