Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Küçük Nurhan "son şansı" ile hayata tutundu!

        Samsun'da doğuştan safra kanalları bulanmadığı için yıllardır tedavi gören 8 yaşındaki Nurhan Aydoğdu, hastalığının son döneminde organ bağışı sayesinde hayata tutundu. İnşaat işçisi Ayhan ve ev hanımı Ezgi Aydoğdu'nun dünyaya gözlerini birlikte açan ikizleri Yeliz ve Nurhan'ın yaşamı, iki aylık olduklarında farklı bir boyut kazandı.

        Sarılık nedeniyle ailesi tarafından Samsun'daki sağlık kuruluşlarına götürülen Nurhan'da, doğuştan safra kanalları yokluğu (billier atrezi) tespit edildi. Tedavi edilmediğinde önce siroza sonra ölüme neden olan hastalığın tedavisi için Nurhan'ın kısa yaşamı hastane odalarında, koridorlarında geçti. Küçük kız 8 yaşına bastığında hastalığın son aşamaya geldiği ve karaciğer nakli yapılmaması durumunda hayati tehlike ortaya çıkacağı belirlendi. Çocuklarını kaybetme durumu ile karşı karşıya kalan çift, Nurhan, Yeliz ve en küçük çocukları Neslihan'ı da alarak İzmir'e taşındı ve uygun karaciğer için beklemeye başladı. Canlıdan nakil için anne, baba ve akrabalar arasında uygun verici de bulunamayınca küçük Nurhan komaya girmek üzereyken beklenen haber geldi. Yapılan organ bağışı sayesinde bulunan karaciğer, İzmir'de yapılan başarılı operasyonla Nurhan'a nakledildi.

        "ANNE MUTLU, NURHAN DOKTOR OLMAK İSTİYOR"

        Anne Ezgi Aydoğdu, yaptığı açıklamada, ikizlerden Yeliz sağlıklı dünyaya gelmesine rağmen Nurhan'ın doğumundan bu yana hep sorun yaşadığını, 2 aylıkken ameliyat olduğunu, o günden beri hep ilaç ve tedavilerle uğraştıklarını ifade etti.Kızına karaciğerini vermek istediğini ama uyum sağlanmadığını kaydeden Aydoğdu, "Samsun'dan İzmir'e çocuğum için geldik. Mecbur geldik çünkü Nurhan'ın hayatı çok önemli" dedi.

        Küçük kızı kurtulduğu için yaşadığı mutluluğu dile getiren Ezgi Aydoğdu, şöyle konuştu: "Çocuğumu kaybetme korkusu çok büyüktü. Doktorlar 3 ay içinde karaciğer nakli olması gerektiğini, yoksa durumunun çok kötüye gideceğini söylediler. Son günlere yaklaştığımızda karaciğer de bulundu. Nurhan'ın kardeşleri şimdi evde bizleri bekliyor. Bütün hastaların sağlığına ve sevdiklerine kavuşmasını diliyorum."

        Ameliyatla yaşama tutunduktan sonra hastane odasında resimler yapmaya başlayan Nurhan Aydoğdu da hastayken yürüyemediğini, kendini çok halsiz hissettiğini ifade ederek, "Ben de doktor olmak ve hasta çocukları iyileştirmek istiyorum" diye konuştu.

        "GELİŞME GERİLİĞİ SÖZ KONUSUYDU"

        Karaciğer nakli ekibinde yer alan Opr. Dr. Hüseyin Cahit Yılmaz, Nurhan Aydoğdu'nun 2 aylıkken "billier atrezi" nedeniyle geçirdiği ameliyat sayesinde 8 yıl yaşayabildiğini söyledi. Son olarak siroz bulgularının yerleşmesi üzerine hastanın Samsun'dan İzmir'e nakledildiğini ifade eden Dr. Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Karaciğer yetmezliği bulguları oluştuktan sonra hekimler Nurhan'ı bize yönlendirdi. Artık karaciğer nakli için son aşamadaydı. Nakil için önce canlı verici aradık ama bulamadık. Aile de kadavradan bağışta zaman kaybetmemek için İzmir'e taşındı. 2 ay içinde de bağış yapıldı. Nakil öncesi karaciğer artık vücudun ihtiyacını karşılayamaz durumdaydı. Nurhan'da son dönem bulguları yerleşmişti. Siroz gelişmiş, dalağı büyümüş, karnında su toplanmıştı. Gelişme geriliği söz konusuydu. Bundan sonraki aşama mide kanaması, bilincin bulanıklaşması ve komaydı. Nakilden sonra durumu artık iyi, böyle devam ederse kısa sürede taburcu edeceğiz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ