Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Parmağı kopan Recep Kaya'ya ayak parmağı nakledildi

        Üç yıl önce bir gece vardiyasında sol elinin başparmağını makineye kaptıran ve parmağı kökünden kopan37 yaşındaki Recep Kaya'nın parmağı iki defa dikilmeye çalışılsa da çabalar sonuç vermedi ve başparmağı yerini koca bir boşluğa bıraktı.

        “Elimi nereye saklayacağımı bilemiyordum” diyenRecep Kaya,İzmit’teki evlerinden 2 küçük çocuklarıyla yıllardır gitmediği köyüne göçmek zorunda kaldıklarını ve anne babasının yanına yerleşti. Temel ihtiyaçlarında başkasına bağımlı olmak, elinde oluşan boşluk nedeniyle elini nereye koyacağını bilememek, cebine saklamak hatta zaman zaman bezle sarıp dolaşmak, yeri geldiğinde ‘kızının ayakkabısının bağcıklarını bağlayamamak’ üzüntüsüne üzüntü kattı ve depresyona girdi.Ancak canına tak edip de araştırmalarını yoğunlaştırınca Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar ile karşılaştı.

        9 AY SONRA AYAK PARMAĞINDAN SOL ELE NAKİL YAPILDI

        Prof. Dr. Şükrü Yazar önce 2014 Kasım’ında Recep Kaya’nın kasığından eksik parmağa doku canlandırması yaptı ve boşluğu kendi dokuları ile doldurdu. 9 ay sonra da ameliyatla ayak parmağından ikinci parmağı sol eline başparmak olarak nakletti.

        İKİ BÜYÜK EKİPLE 7 SAAT

        Prof. Dr. Şükrü Yazar, ekibiyle birlikte Recep Kaya’nın sağ ayağının ikinci parmağını, sol elinin başparmağı olarak tüm fonksiyonları ile ustalıkla nakletti.

        Prof. Dr. Şükrü Yazar, “En son damarlar ve sinirleri cerrahi mikroskop altında mikro cerrahi yöntemleri kullanarak birbirine dikiyoruz. Burada cerrahi ekibin tecrübesi çok önemlidir. Komplike ve özellikli olan ayaktan ele parmak nakli operasyonları, kişinin iş ve sosyal hayata kazandırılmasında ve el fonksiyonlarının yeniden sağlanmasında son derece etkin bir yöntemdir. Başparmağımız sadece elimizi değil, hayatımızın yüzde 50’sini yönetiyor” dedi.

        ARTIK KIZININ BAĞCIKLARINI BAĞLAYABİLİYOR!

        Ameliyatının üstünden bir yıl geçen Recep Kaya’nın bugün başparmağının bütün fonksiyonlarının çok mutlu edici düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Yazar, Recep Kaya’nın yeni parmağıyla gerek ince gerek kaba motor becerilerini başarıyla yerine getirebildiğini, tam anlamıyla bir başparmak işlevi görür hale geldiğini söyledi.

        Bu tür derin kopmalarda ikinci hatta üçüncü ameliyat gerekebildiğini buna karşın Recep Kaya’da başka ameliyata gerek kalmadığını, tedavinin çok başarılı ve hızlı bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Prof. Dr. Şükrü Yazar, “Recep bey sol elini yüzde 40-50 civarında kullanabiliyordu ama artık yüzde 100’e yakın kullanabilir hale geldi. Sürahi tutmasından ağır yük taşımasına, kızının ayakkabı bağcıklarını bağlayabilmesinden sol eli olmasına rağmen kalem bile tutabilmesine dek hemen tüm hareketleri gerçekleştiriyor” dedi.

        Başparmak naklinin sayılı merkezlerde yapılabildiğini belirten Prof. Dr. Şükrü Yazar, eksilen ayak parmağının ise hiçbir sıkıntıya yol açmayacağını vurguladı.

        ‘ARTIK EKSİK DEĞİLİM!’

        Recep Kaya şimdi fizik tedavi sürecinin ardından yeni başparmağını tamamıyla kullanabilir hale gelmenin mutluluğunu yaşıyor ve “Artık kendimi eksik ve temel ihtiyaçlarımda başkasına bağımlı hissetmiyorum. Sürekli elimi saklamaya çalışarak toplumdan kendimi kaçırmak zorunda kalmıyorum. Anneme kestirdiğim sağ elimin tırnaklarını kendim kesebiliyor, kızımın ayakkabı bağcıklarını bile kolaylıkla bağlayabiliyorum. Onların mutluluğu beni daha çok mutlu ediyor” dedi. Başparmak olarak nakledilen sağ ayak parmağındaki eksikliğin ise gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak hiçbir sıkıntıya yol açmadığını vurgulayan Recep Kaya “Eksikliğini fiziksel ve psikolojik olarak hiç hissetmiyorum. Hatta bazen arkadaşlarıma gösterdiğimde onlar bile eksikliği anlayamıyor” diyor. Bugün 11 yaşında olan kızı Aybüke de babasının sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ