Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Küçük Nehir’i embriyon transferi kurtaracak

        8 yaşındaki Nehir Doğan’a bir yıl önce Akut Lenfoblastik Lösemi (Pre-B ALL) tanısı konuldu. Tedavisi Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemotoloji Kliniği’nde başladı. Hastalığının ilerleyen aşamalarında nakil yapılması gündeme geleceği için “ilik kardeş” yöntemine başvuruldu.

        Bunun üzerine aile, doktorların kardeşten yapılan nakil ile doku uyumu oranının çok yüksek olacağını söylemesi üzerine tüp bebek tedavisine başladı. Anne Özlem Doğan’ın hastane masrafları ise Habertürk’ün yaptığı haberin ardından sosyal medyada başlatılan kampanyalarla sağlandı.

        Özlem Doğan’a birkaç deneme sonrası 2 adet doku uyumlu embriyon transfer edildi. Embriyon transferi yapılan Özlem Doğan, kızının 1 yıldır hastalıklarla boğuştuğunu belirterek “Nehir psikolojik olarak iyi bir süreç geçiriyor. Bir an önce iyileşip okuluna devam etmek ve arkadaşlarına kavuşmak istiyor. Bunun için süreci elimizden geldiğince hızlandırmaya çalışıyoruz. Eşim kuaför, ben çalışmıyorum. Kampanyalar olmasaydı bu kadar yol alamazdık. Tanımadığımız birçok insanın maddi-manevi desteğini gördük, bu bizi güçlü kıldı. Bağışlar olmasaydı tüp bebek için hastane masraflarını karşılayamazdık” diye konuştu.

        Nehir’in şu anda kemoterapi aldığını da belirten anne Doğan, “Hamilelik gerçekleşir, süreç olumlu sonuçlanırsa doğacak kardeşinden alınacak ilikle Nehir hayata tutunacak. Biz inanıyoruz” dedi.

        DOKU UYUMU (HLA) NEDİR?

        Doğuştan var olup, erken çocukluk çağında tanımlanan, yaşam kalitesini azaltarak ağır tedaviler gerektiren, özellikle belirli kan hücrelerinin sayısal ve işlevsel olarak etkilendiği genetik hastalıklarda, günümüzdeki en etkin tedavi HLA (uyumlu doku grupları) uyumlu kardeşlerden yapılan kordon kanı veya kemik iliği naklidir.

        Bu hastalıkların tedavisi, doku uyumlu donörden (verici) alınan kemik iliği veya kordon kanı nakliyle gerçekleşir. Bu nakil, doku uyumlu kardeşten yapılırsa nakil sonrası vücudun kan hücrelerini kabul etme oranı en yüksek, doku reddi de en düşük oranda olduğundan başarı yüzdesi en üst düzeydedir.

        Tüp bebek uygulaması, bu noktada hayat kurtarıcı niteliktedir.

        BÜŞRA ÇELİK/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ