Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Erken yaşta antibiyotik alerjiyi artırıyor

        Bilim insanları erken yaşta antibiyotik kullanımına maruz kalanların ileri yaşlarda alerji geliştirme riskinin arttığını ortaya koydu.

        Hollanda'nın Utrecht Üniversitesinden Dr. Fariba Ahmadizar ve çalışma arkadaşları, Ocak 1966 ila Kasım 2015'te egzama riskiyle ilgili 394 bin 517 kişiyi içeren 22 çalışmayı, saman nezlesi noktasında da 256 bin 609 kişiyi kapsayan 22 çalışmayı inceledi.Bilim adamlarının Londra Uluslararası Avrupa Solunum Derneği Konferansı'nda sunduğu araştırmaya göre, yaşamının ilk iki yılında antibiyotik verilen kişilerin ileri yaşlarda egzamaya yakalanma riski yüzde 15 ila yüzde 41, saman nezlesi geliştirme riski de yüzde 14 ila yüzde 56 değişiyor.

        ÇOCUKLARDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI RİSKLİ

        Çocuklarda antibiyotik kullanımının, büyüdüklerinde hem egzama hem de saman nezlesi geliştirme risklerini artırdığını belirten araştırmacılar, bunun antibiyotiklerin bağışıklık sistemini düzenleyici etkisinden ve bağırsaklardaki mikroorganizmaları parçalamasından kaynaklandığını kaydetti.

        Penisilinin keşfedilmesinden bu yana antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde çok büyük rol oynuyor. Ancak zaman içinde bakterilerin antibiyotik direnci oluşturması insanlar için büyük risk oluşturuyor. Antibiyotiklerin enfeksiyonların tedavisinde kullanılamaması ise basit bir zatürrenin bile ölümcüle dönüşmesi anlamına gelebiliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ