Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Minik Mustafa iliğe kavuştu

        28 yaşındaki gönüllü donörün iliğini bağışlamaktan vazgeçmesiyle ilik nakli ertelenen minik Mustafa Kemal için 3 yedek donör daha bulundu. Donörlerden birinin Mustafa Kemal’le yüzde 90 doku uyumu olduğu belirlendi. Minik Mustafa Kemal, 8 Eylül’de genç bağışçıdan ilik nakli olmaya hazırlanıyordu. Ancak nakil öncesi, ikinci gönüllü verici de bağışçı olmaktan vazgeçti. 17 aylık lösemi hastası Mustafa Kemal Öztürk’ün ailesi, Antalya ve İstanbul’daki doktorlar, TÜRKÖK görevlileri saatlerce gönülsüz donöre dil döktü. Uzun süren uğraşlar sonunda donörün küçük çocukla yüzde 90 uyumlu dokusu gece yarısı uçakla İstanbul’a getirildi. Mustafa Kemal, dün sabah ilik nakli olabildi.

        HASTALIĞI NÜKSEDİNCE İLİK NAKLİ ERTELENDİ

        Öztürk Ailesi’nin ilk göz ağrıları minik Mustafa Kemal Öztürk, 7 ay önce henüz 1 yaşındayken lösemiye yakalandı. Hastalığın adının konulmasının ardından Mustafa Kemal’in anne ve babası oğullarının tedavisi için iliklerini bağışlamak istedi. Ancak sadece anne Damla Öztürk’ün dokusu yüzde 5 uyumlu çıktı. Oysa Mustafa Kemal’in yaşaması için gerekli doku uyumunun en az yüzde 90 olması gerekiyordu. Aile ve akrabalarında aranan uygun ilik bulunamayınca Öztürk Ailesi, Ulusal Kemik İliği Bankası TÜRKÖK’teki gönüllü donörlerden gelecek müjdeli haberi beklemeye başladı. Mustafa Kemal ilik bekleme sürecinde bir yandan kemoterapi tedavisine devam etti. Çok geçmeden Öztürk Ailesi’nin bekledikleri o haber geldi. 28 yaşındaki erkek bir donör, Mustafa Kemal’e yüzde 90 uyumlu dokusunu bağışlayacaktı. Nakil için tarih alındı, gönüllüyle iletişime geçildi. Ancak temmuz ayında beklenmedik bir gelişme oldu, Mustafa Kemal’in hastalığı nüksetti. Hal böyle olunca İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Pediatrik Servisi’nde tedavi gören Mustafa Kemal’in ilik nakli 12 Ağustos’a ertelendi. Öztürk Ailesi, işte bu tarihten sonra şok üstüne şok yaşadı. Mustafa Kemal için iliğini bağışlayacak donör, 12 Ağustos’ta uygun olmadığını söyleyerek ilik bağışından vazgeçti. Donör, Mustafa Kemal’in doktoru Müge Gökçe’nin “İliğini donduralım, bir başka tarihte nakil yaparız” teklifini de geri çevirdi.

        İKİNCİ TALİHSİZLİK, YEDEK DONÖR DE VAZGEÇTİ

        Gönüllü donörün hareketiyle büyük şok yaşayan Öztürk Ailesi, TÜRKÖK’te Mustafa Kemal’in dokularıyla yüzde 90 uyumlu yedek donörün bulunduğu haberiyle bir kez daha umutlandı. Antalya’da yaşayan 1 çocuk babası yedek donör, Mustafa Kemal için iliğini bağışlamak istedi. 8 Eylül’e ilik nakli için tarih verildi. Gönüllü donör ilik nakline saatler kala ilk donör gibi Mustafa Kemal’e iliğini vermekten vazgeçti. Aynı saatlerde iliğin İstanbul’a getirilmesini bekleyen Öztürk Ailesi durumu öğrenince bir kez daha yıkıldı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi doktorları ile TÜRKÖK görevlilerinin saatler süren ikna ve rica çabalarının ardından 1 çocuk babası erkek donör, ilik toplama işlemi için hastaneye yatırıldı. Mustafa Kemal’in önceki gün saat 18.30’da yapılması planlanan ilik nakli, donörü ikna çabaları geç saatlere kadar sürdüğü için o gün de yapılamadı. İşlemlerin gecikmesi nedeniyle donörün dokuları Antalya’dan İstanbul’a gece 00.00 sularında götürülebildi. Zor geçen gecenin ardından küçük Mustafa Kemal dün sabah saatlerinde her şeye rağmen ilik nakli olabildi. Şimdi önünde önemli bir 28 gün var. İlik vücudunda tutunursa Mustafa Kemal lösemiyi yenecek.

        'GÖNÜLLÜLÜK ESASINA BİR ŞART GETİRİLSİN'

        Aylardır bugünü beklediklerini söyleyen anne Damla Öztürk, o gece yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Mustafa Kemal nakil öncesinde kemoterapi görmeye başladı. Günlerdir yedek donörün de vazgeçmemesi için dua ettik, kulağımız hep telefondaydı aksilik olacak diye. Nakilin olacağı akşam düşündüğümüz şey oldu ve yedek donör de vazgeçti. Üstelik kendisi bir çocuk babasıymış. Biz öğrenci diye biliyorduk. Biz o geceyi kendimize dar ettik. Doktorlar ve görevliler saatlerce kendisini ikna etmek için dil dökmüş. Mustafa Kemal hastalığının son evresinde. Gönüllülük esasına bir şart getirilsin. İsteyen son anda vazgeçebiliyor. Küçücük bir çocuğun hayatı söz konusu. Her şeye rağmen oğlum nakil oldu, gece boyunca ayaklarımda salladım onu. Tek duamız iliğin vücuduna tutunabilmesi.”

        ÖZNUR KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ