Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Bayramda kendi elinizin büyüklüğü kadar et tüketin

        Kurban Bayramı'nda herkesin, kendi eli büyüklüğünde et tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Özel İzmir Egepol Hastanesi Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Üçkaya, "Kurban Bayramı'nda herkes kendi vücut yapısına uygun bir şekilde ölçülü olarak et tüketmelidir.

        Kendi elinizin büyüklüğünü geçmeyecek şekilde bir diğer deyişle, 5 - 6 köfte, 150 gram et gibi porsiyonlarla beslenmeli. Bu beslenme, günde 2 öğünü geçmemeli" diye konuştu. Aşırı protein ve karbonhidrat ile beslenmenin gut ve hipertansiyon gibi hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Üçkaya, vücudun bu besin gruplarını sindirmekte zorlandığını söyledi.

        "Mangal yerine haşlama et tüketin"

        Etler pişirilirken ilave tuz kullanılmamasının da önemli olduğu bilgisini veren Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Üçkaya, etlerin haşlama veya fırınlama yöntemiyle pişirilmesi gerektiğini dile getirdi.

        Türkiye'de yaygın olan mangal kültürünün de, özellikle kolon kanseri riskini artırdığını hatırlatan Üçkaya, yanık et tüketiminden kaçınılması gerektiğini ve etin yanında tüketilen tatlı gazlı içeceklerden de uzak durulmasının önem taşıdığını kaydetti.

        Türkiye'de obezite oranı artıyor

        Günümüzde karbonhidrat açısından zengin, tahıl ve hububat grubunu kapsayan besinlerin tüketiminin de yaygınlaştığını söyleyen Dr. Üçkaya, modern yaşam tarzının getirdiği hareketsizlik ve farklı yiyeceklere kolay bir şekilde ulaşmanın obeziteye yol açtığını; Türkiye'de obezitenin yüzde 43 oranında olduğunu vurguladı.

        Tek başına diyet ve sporun kilo vermede yetersiz kaldığını da ifade eden Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Üçkaya, kilo vermek ve sağlıklı bir bedene kavuşmak isteyenlerin mutlaka bir endokrinologa başvurarak yaşam tarzı değişikliğine gitmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ