Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ayılar gibi mi uyuyorsunuz yoksa aslanlar gibi mi?

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Pek çok insan dört uyku kategorisinden birinde yer alır. Uyku Uzmanı Dr.Michael Breus, bu kategorilerin her birine bir hayvan ismi taktı. Uyku tipinizi çözmüş olmanız sizin de daha rahat etmenizi sağlayacak.

        İngiliz Daily Mail Gazetesi'nde yer alan habere göre;Çoğu insan 'seks dürtüsü'nü duymuş olmasına rağmen çok az insan 'uyku dürtü'sü hakkında bilgi sahibidir. Biyolojik ihtiyacımız için herkesin uykuya ihtiyacı var. Ancak uyku dürtüsü kişinin kişiliğine, genetik mirasına ve biyolojik saatine göre değişiklik gösterir.

        "50 BİN YIL ÖNCE HER ŞEY MÜKEMMELDİ"

        Uyku doktoru olarak 15 yıldır görev yapan Dr.Michael Breus, 50 bin yıl boyunca mükemmel bir biyolojik saatimiz olduğunu kaydederek, modern yaşamın tüm teknolojik gelişmelerinin, yapay ışık, hava yolculuğu, anında iletişim ve kafeinin biyolojimizin doğal ritmini korkunç bir şekilde bozduğunu ifade etti.

        İyi haber ise saatleri geri almaya gerek yok. Sadece yaşam tarzınızda ve programınızda biraz değişiklik yapmanız gerekiyor. Örneğin, içtiğiniz ilk kahvenin saatini, yemek ve egzersiz saatinizi değiştirin.

        Biyolojik saatiniz doğru olduğunda kilo verirsiniz, daha yaratıcı olursunuz, problem çözmeye daha yatkın olursunuz, modunuz daha yüksek olur ve gece uykunuz çok daha kaliteli olur.

        Biyolojik saatinizin kaçta çalıştığını bilmeniz anahtardır. İnsanlar uyku dürtüleri temel alınarak farklı sınıflandırmalarda yer alırlar.Dr.Michael Breus, klinik deneyimlerine dayanarak, insanlarda dört kronotip (bireylerin hangi zamanlarda daha fazla enerjiye sahip olduğu ve uyumak istediğine göre belirleniyor) bulunduğu ifade ederek, bunları benzer uyku özelliğine sahip hayvan isimleriyle bağdaştırdığını açıkladı.

        Peki, siz hangi uyku tipine sahipsiniz? Yunus mu, aslan mı, ayı mı yoksa kurt mu?

        YUNUSLAR

        Yarı uyanık pozisyonda uyurlar ve sürekli tetiktedirler. Beyinlerinin yarısı ile uyurlar ve öte yandan yüzmek ve yırtıcı hayvanlar için konsantre olurlar.

        Kronotipi yunus olan insanlar ise; hafif seslerde ve ufak rahatsızlıklarda hemen uyanan, uykusu hafif kişilerdir. Uyku dürtüleri düşüktür ve genellikle insomniaya (uykusuzluk) bağlı anksiyeteden (kaygı) muzdariplerdir.

        Yatak dışında; yunuslar gergin, sinirli ve mükemmeliyetçi olma eğilimindedir. Genellikle son derece akıllılardır. Sevecen, özenli partnerlerdir ve uykusuzluk sorunları olmasına rağmen çatışmaktan nefret ederler.

        Metabolizmaları hızlıdır dolayısıyla bu kişiler nadiren aşırı kilolulardır.

        İDEAL GÜN

        06.30: Tipik yunuslar uyanıklardır ama çok yorgunlardır. Yataktan kalktıktan sonra zemin üzerinde biraz egzersiz yapın.

        07.30-9.00: Yumurta ve yoğurttan oluşan yüksek proteinli bir kahvaltı yapın. Sabahleyin karbonhidrat yemek yunuslar için uygun değildir.

        09.30-12.00: Kahve içebilirsiniz.

        12.00-13.00: Yunuslar genellikle öğle yemeği yemeyi unuturlar. Vücutları zayıf ve sırım gibi olma eğilimindedir ama öğün atlamak iyi bir fikir değil. Öğlenleri çorba ve salata yiyebilirsiniz.

        13.00-16.00:Bu saatlerde uyumak isterler ama bu saatlerde yürüyüş yapmak en iyisi.

        16.00-18.00: Bu saatlerde düşünsel işlerle uğraşmalısınız yoksa yeni bir projenin içine saplanıp kalabilirsiniz.

        18.00-19.00: Ne kadar aç olursanız olun hala bir şey yemediniz mi? Yunuslar hiperaktif bir kafaya sahiptir, huzursuz düşüncelerden kurtulmak için bu saatlerde kendinizi 30 dakikalığına yalnız bırakın.

        19.30-20.00: Bu saatler yunusların enerjik olduğu bir saattir. Yatıştırıcı karbonhidratlar yiyin. Fırında patates ya da makarnayı tercih edebilirsiniz.

        20.00-20.30: Yemek sonrası, yatmadan önce seks yunuslar için iyi bir seçenektir. Fiziksel olarak yatıştırıcıdır.

        20.30-23.30: Yatağa erkenden gitmek ve uykuya dalmak için acele etmeyin. Televizyon izleyin ya da bir arkadaşınızla buluşup sohbet edin.

        23.30: Yatma zamanı. 300'den başlayarak geriye doğru üçer üçer saymayı deneyin.

        Uyku dürtüsü düşük olan bu kişilerin tazelenmiş ve dinlenmiş kalkmaları için altı saat uykuya ihtiyaçları vardır.

        ASLANLAR

        Avlarını avlamak için şafaktan önce uyanırlar. Aslan uyku tipine sahip olan insanlar da güneş doğmadan önce kalkar, amaca yönelik bir enerji ile doludurlar. Aslanlar herkesin bildiği gibi liderlerdir. Oldukça analitik, organize zihinleri ve hayal güçleri vardır.En çok CEO'lar ve girişimciler aslandır. Vicdanlı ve iyimserlerdir. Kara kara düşünmek yerine çözüm odaklılardır.Ancak bu kadar erken kalktıkları için zayıf bir sosyal hayat eğiliminde olurlar. Aslanlar genel olarak, sağlıklı beslenirler ve nadiren aşırı kiloludurlar.

        İDEAL GÜN

        06.00: Aslanlar uyanık kalabildikleri kadar sürekli alarmdadır. Kahvaltı yapar ve iki bardak su içer.

        06.00-07.30: Güne hemen başlamayın ama bunun yerine seksi tercih edebilirsiniz. Hem erkek hem de kadınlarda sabah testosteron oldukça yüksektir. Uykudan uyandığınızda ilk bir saat cinsel arzu için en güçlü zamandır.

        07.30-10.00:Enerji tasarrufu yaparsanız günün sonunda enerjiniz bitmemiş olur. Tükettiğiniz aperatifler öğle yemeğinde sizi zorlayabilir. Aklınızın en keskin olduğu zaman kuşluk vaktinden gün ortasına kadardır. Bu saatlerde işe odaklanın.

        12.00-13.00:Öğle yemeğinizi yiyin ama uykunuzu getirecek ağır karbonhidrattan kaçının. Gün ışığına çıkın.

        13.00-17.00: Aslan 10 saattir uyanık olduğu için güçten düşmeye başlar. Tetikte kalmak için kendini zorlamayı bırakır ve onun yerine zihnini harekete geçirir. Bu yeni fikirler ve beyin fırtınası için iyi bir zamandır.

        17.00-18.00: Egzersiz yapmalısınız. Spor salonuna geçiş yapmak ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi size verecektir.

        18.00-19.30:Akşam yemeğinizi yiyin ama karbonhidrattan kaçının. 19.30'dan sonra alkol almayın.

        19.00-22.00: Aslanlar bu saatlerde çok yorgun olurlar. Ancak egzersiz ve beslenme programlarınızı değiştirirseniz uyumak yerine biraz daha sosyal zaman kazanabilirsiniz.

        22.30-01.30:Yatmak için her zamankinden biraz daha geç kaldıysanız artık onarıcı uyku sürecine geçmeniz gerekir.

        AYILAR

        Yabani ayılar gün içinde ve geceleri aktiftir. Ayı uyku tipine sahip insanların uyku deseni ise güneş döngüsü ile aynı şekildedir.

        Bu kişilerin uyku dürtüleri yüksektir. En az sekiz saat uyumayı tercih ederler. Sersemlikle uyanırlar ve akşam 7 civarı kendilerini uykulu hissetmeye başlarlar.

        Ayılar her zaman aç olabilir ve ne zaman fırsat bulsalar aperatif bir şeyler atıştırırlar. Biraz kilolu olma eğilimindedirler.

        Sokulgan, konuşkan ve açık fikirli kişilerdir. Sert ve dost canlısı iş arkadaşları ve sadık arkadaşlar edinirler. İnsanların yarısı bu kategoriye girer.

        İDEAL GÜN

        07.00: Tipik ayılar en az iki kez alarmın erteleme düğmesine basar. Ama bunu yapmamaya çalışın. Bunun yerine seks ya da tempolu bir yürüyüş tercih edebilirsiniz. Böylece hem kalp hızınız hem de vücut sıcaklığınız artar.

        07.30-09.00: Doyurucu bir kahvaltıdan korkmayın. Ama ağır karbonhidrattan kaçının veprotein ağırlıklı beslenin. Bu saatlerde kahve içmeyin.

        09.00-10.00: Eğer işe yürüyerek gitme imkanınız varsa güneşte yürüyün. Üzerinizdeki uyuşukluğu atmanıza katkı sağlar.

        10.00-12.00:Bilişsel zirveniz kuşluk vaktinde ortaya çıkar. Zihinsel keskinliğinizi sosyalleşme ile harcamayın.Zor işlerle mücadele edin, onu halledin ve kendinize bir kahve alın.

        12.00-13.00: Ayılar karbonhidrat açısından zengin bir yemek isteme eğilimindedir. Ancak yemek öncesi 30 dakikalık hafif bir egzersiz ile metabolizmanızı hızlandırın. Öğle yemeği, kahvaltının yarısı ama akşam yemeğinin iki katı olmalıdır.

        13.00-14.50: Düşmüş enerjinizi yukarıya fırlatacak bir çikolata bar yemeyin. Eğer yapabiliyorsanız gün ortası kısa bir uyku çekebilirsiniz. Ama alarm kurmayı unutmayın, süre 20 dakikayı geçmemeli.

        15.00-18.00: Şimdi bir şeyler atıştırabilirsiniz. 250 kalori ve altı olmasına dikkat edin. Peynir ve kraker ya da meyve tüketin.

        18.00-19.00: Bu kişiler akşam yemeğini bu saatlerde yemeği tercih eder. Egzersiz yapmak ya da sosyal bir tip olarak, hızlı bir takım sporu seçmek ya da bir arkadaşı ile yürümeyi de tercih edebilirsiniz.

        19.00-20.30: Normal saatlerinden bir saat sonra yemek yemek zorlu bir iştir. Ama saat 22.00'de fast food yemek de onlara göre değildir. Saat 20.00'den sonra bir şey yememeye dikkat etmelisiniz.

        20.30-22.00: Sıcak bir duş alın. Bir şeyler okuyun ya da ailenizle sohbet edin.

        22.00: Ekranları kapatın. Bir şeyler atıştırmayın.

        23.00: Eğer yoğun bir gün geçirdiyseniz hemen uyuyun.

        KURTLAR

        Doğadaki kurtlar güneş battığında canlanırlar. İnsan kurt türü de tıpkı bir kurt gibidir. Sabah dokuzdan önce uyanmakta zorluk çekerler. Her gün öğleye kadar halsiz ve gece yarısına kadar yorgun hissederler.

        Kurtlar risk severler ve yaşamları boyunca cinsel ilişkiye düşkündürler. Diğer kronotiplere göre hava karardıktan sonra daha fazla içerler ve şekerli, yağlı yiyecekler yerler. Ancak şaşırtıcı bir şekilde genellikle kilolu değildirler.

        Eğlenceli, anlayışlı ve yaratıcı ama aynı zamanda anksiyete, depresyon gibi duygudurum bozukluklarından muzdarip kişilerdir.

        İDEAL GÜN

        07.00-07.30: Kurtlar uyanmakta çok zorlanırlar. Arasına 20 dakika koyduğunuz iki alarm kurun ve kendinize zaman ayırın. Şimdi duş almamaya gayret edin.

        07.30-08.30:Kurtlar genellikle kahvaltıyı atlarlar. Ama bir şeyler yemeniz gerekir. Protein ağırlıklı bir kahvaltı yapın ama kahve içmeyin. Çünkü kahve sizi sinirli yapar.

        08.30-09.00: Bilinç bulanıklığını defetmek için harekete geçin. 30 dakikalık bir yürüyüş her şeyi halledecektir.

        09.00-11.00: Uykulu mod sizi saat 10.00'da terk eder. Ama yine dezihinsel olarak zirvede değilsiniz. Bu saatlerde uyumamaya çalışın haftasonu olsa dahi... Yoksa biyoritminizi mahvedebilirsiniz.

        11.00: Kahve içebilirsiniz. Kahveniz sütsüz olsun ve yanında bir şey yemeyin.

        13.00: Zihinsel keskinliğiniz bu saatlerde artar. Arkadaşlarınızla yemek yiyin, bu saatlerde konuşkan ve esprili olacaksınız.

        14.00-16.00: Kurtların iş günü asıl şimdi başlar. Öğle yemeğinden iki saat sonra yeteneğinizin doruğuna çıkacaksınız ve daha üretken olacaksınız.

        16.00-18.00: Yunuslar, ayılar ve aslanlar bu saatlerde yorulmaya başlamışken, kurtlar bu saatlerde enerji doludur. Şimdi patronunuzu kendinize hayran bırakabilirsiniz.

        18.00-20.00:Bu saatlerde egzersiz yapın, akşam enerjinizi kullanın. Bu saatte akşam yemeği yememiş olmanız önemli.

        20.00-21.00: Geç yemek yemek, gece atıştırmalıklarının önüne geçer.

        21.00-23.00:Modunuzun en iyi olduğu saattir. Seks için uygun bir zaman dilimidir.

        23.00-00.00: Şimdi gücü kesebilirsiniz. Bütün ekranları kapatın. Geceleyin duş alabilirsiniz. Bu, uykuya dalmanızı da kolaylaştırır.

        Geceyarısı: Yatağa gidin. Birkaç haftalık programınızı yapın. Biraz kahve için ve 00.30'da uyuyun.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ