Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Okul döneminde hastalıklardan nasıl korunmalı?

        Milyonlarca çocuk yaz tatilinin bitimiyle birlikte okula başladı. Sonbahara denk gelenokulların açıldığı şu günlerde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon riski ise artıyor.Okul döneminin düzen ve disiplini beraberinde getiren bir süreç olduğunu belirten Op.Dr. Alpaslan Yıldırım, “Yaz tatilinde çocukların uyku ve beslenme düzenleri değişir.

        Bu sebeple okula başlayan çocuklar, uyku, beslenme ve hijyen açısından okuldönemine iyi hazırlanmalı. Mevsimsel hastalık risklerine karşı korunmalı” diyekonuştu. Okul ve kreşlerin açılmasıyla birlikte çocukların arkadaşları ile yakın temastabulundukları için hastalıkların kolayca yayıldığını belirten Dr. Yıldırım, “Çocuklar okulabaşladıkları süreçte sürekli tekrarlayan hastalıklar ile boğuşmak durumunda kalıyor.

        Bu hastalıklar soğuk algınlığı olarak kalmıyor beraberinde burun tıkanıklığını, kulakşikayetlerini de doğuruyor” dedi. Her soğuk algınlığının atlanmaması gerektiğinibelirten Dr. Yıldırım, “Hastalık belirtileri atlanmamalı. 5 gün içerisinde geçmezse, birKulak Burun Boğaz hekimine başvurulmalı” dedi.

        Alerji hastaları daha dikkatli olmalı!

        Bazı çocukların solunum yolu hastalıklarına karşı risk grupları içerisinde yer aldığınıbelirten Dr. Yıldırım, “Alerji hastalarının daha dikkatli olması gerekiyor. Zira diğerhastaların 2-3 günde atlatacağı süreci alerji hastaları 1 hafta ya da 10 güngeçirebiliyor. Bu süreçte alerji hastaları rutin ilaçlarını göz ardı etmeden kullanmalı.Aylık veya iki aylık takiplerini KBB uzmanı ya da alerji uzmanları ile sürdürmeli”şeklinde konuştu.

        Hastalıklardan korunmak için bu uyarıları dikkate alın

        Dr. Yıldırım okul döneminde hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenlerişöyle sıraladı:

        1- Çocuklar hastalıklar konusunda bilinçlendirilmeli. Hasta bir arkadaşları varsaonunla çok yakın temas kurmamaları konusunda uyarılmalı

        2- Çocukların beslenmelerine dikkat edilmeli. Karbonhidrat ağırlıklı değil, protein

        ve yeşil sebze ağırlıklı beslenme düzenine geçilmeli. Bol miktarda meyve,sebze ve su tüketilmeli

        3- Uyku düzenine özen gösterilmeli

        4- Hijyene dikkat edilmeli özellikle eller sık sık yıkanmalı. Duş alıp, ıslak saçla

        okula gitmemeli

        5- Son olarak bağışıklık sistemini toparlayıcı destekler alınmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ