Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Alzheimer'ın belirtileri nelerdir?
        1

        Sık sık randevularınızı unutmaya mı başladınız? Hesaplama zorlukları çekiyor, her zaman yaptığınız günlük işlerin sıralamasında karışıklık mı yaşıyorsunuz? Konuşma ve anlamada zayıflama, kelimeleri ifade ederken kayma mı yaşıyorsunuz?

        2

        Sürekli yaptığınız yemeklerin lezzeti aynı değil mi? Bu belirtilere sahipseniz hemen bir uzmana başvurmanız gerekli.

        3

        Nöroloji Uzmanı Dr. Tülay Alışkan Oral, “Her unutkanlık Alzheimer belirtisi değildir, ancak unutkanlık ile beraber beceri kaybı da görülüyor ve kişilik özellikleri değişim gösteriyorsa daha dikkatli olmak gerekir” dedi.

        4

        Alzheimer hastalığı kimlerde ve ne sıklıkta görülür?

        Dr. Tülay Alışkan Oral, “Demans, hafıza ve diğer zihinsel fonksiyonlarda ilerleyici bozulma ile ortaya çıkan, entellektüel kapasitenin kaybı durumudur.

        5

        Beyin hücrelerinin programlanandan daha erken ölmesiyle sonuçlanır. Demansın; beyin ya da beyin dışı olmak üzere, tedavi edilebilen ya da edilemeyen birçok nedeni vardır.

        6

        Alzheimer hastalığı demans çeşitlerinden yalnızca biridir ama en sık görülen tipidir. Alzheimer hastalığı 65 yaş üzerindeki insanlarda yüzde 10, 85 yaş üzerinde ise yüzde 50 oranında görülür”

        7

        Diğer demans nedenlerini de şu şekilde sıraladı; Beyin damar hastalıkları, ilerleyici beyin hastalıkları, genetik nedenler, travma, tümör, enfeksiyon, beyin dışı hastalıklar (şeker hastalığı, vitamin b12 eksikliği, guatr hastalıkları, vb)

        8

        En sık görülen belirtileri nelerdir?

        Alzheimer hastalığının ilk belirtisinin unutkanlık olduğunu belirten Dr. Gülistan Halaç, “Yakın zamana ait bilgileri hatırlamama veya yeni bilgileri öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi zihinsel sorunlar, ayrıca davranış ve kişilik bozuklukları hastalık belirtilerine eşlik eder.

        9

        Özellikle hastalık ilerledikçe birçok hastada depresyon, saldırganlık, huzursuzluk, hayaller görme, uyku bozuklukları ya da amaçsızca dolaşma gibi ruhsal sorunlar görülmektedir.”

        10

        Alzheimer hastalığının tedavisi var mıdır?

        Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi olmamakla birlikte, belli bir süre hastalığın ilerleme hızını durduracak ya da yavaşlatacak bazı yeni tedavi olanakları bulunduğunun altını çizen Halaç, “ilaç tedavisi, Alzheimer hastalığını tamamen durduramaz, ancak bellek kaybı dahil çeşitli zihinsel bozukluk belirtilerinin hafiflemesini sağlar.

        11

        Böylelikle hastanın günlük yaşam aktiviteleri daha uzun süre korunur” dedi.

        12

        Alzheimer hastalarının bakımında nelere dikkat edilmelidir?

        Alzheimer hastaları için, ilaç tedavisinin yanısıra özenli bir bakımın da öneminin büyük olduğuna vurgu yapan Dr. Oral, “yemek yeme, giyinme, tuvalete gitme veya yıkanma gibi günlük yaşam aktiviteleri, hastalığın ilerlemesiyle birlikte kötüleşebilir ve hasta gittikçe daha çok bakıma muhtaç duruma gelebilir.

        13

        Duygusal açıdan da hastaya destek vermek ve boş zamanlarında oyalanması için çeşitli uğraşlar yaratarak, yaşama bağlanmasını sağlamak önemlidir" şeklinde konuştu.

        14

        Alzheimer hastasının ev dışında da güvenliğini sağlamanın da çok önemli olduğunu belirten Oral, Alzheimer hastalarının tek başlarına araba kullanmamaları ve büyük paralarla alışveriş yapmamaları gerektiğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ