Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 'Kuş beyinli' lafı tarihe karışabilir!

        TDK (Türk Dil Kurumu)'ya göre; 'akılsız', 'aptal' anlamına gelen 'kuşbeyinli' kelimesi tarihe mi karışıyor? İngiliz Dailymail gazetesinde yer alan habere göre; yapılan yeni bir araştırma, kuşların kendi harf kombinasyonlarıyla okumayı öğrenebileceklerini ortaya çıkardı.

        Çalışmada güvercinler, 26'dan 58'e kadar farklıkelimeler kurdu. Çalışmanın, insanların da nasılokuma-yazma öğrendiğini anlamamıza yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca bu araştırma güvercinlerin önceden düşünülenden daha zeki olduğunu ortaya çıkarabilir.

        Şaşırtıcı araştırma, tüylü canlıların harf kombinasyonlarına bakarak, sözcük ve sözcük olmayan şeylerin farkına varabildiğini gösteriyor.

        "KELİMELERİ EZBERE SÖYLEMİYORLAR"

        Deney, Yeni Zelanda'dan Otago Üniversitesi ve Almanya'danRuhr Üniversitesi tarafından yürütüldü. 18 güvercinden oluşan bir grupta dört en akıllı kuşu seçerek, onları sekiz aylık bir eğitime soktular.

        Autoshaping (kendi kendine şekillendirme) yöntemini kullanan araştırmacılar, kuşların26'dan 58'e kadar kelime ve 8 binden fazla kelime olmayan seslerikurabildiğini ortaya çıkardı.

        Kuşların kelimeleri ezbere kurup kurmadığını anlamak için de onlara daha önce görmedikleri kelimeler gösterildi.

        Çalışmayı yürüten Otago Üniversitesi'nden Damian Scarf'a göre; kuşlar önemli ölçüde kelimeleri fark edebiliyor. Ancak bunu kelimeler arasında boşluk bırakmadan yapıyor.

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ