Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sigara genetik zarar verebilir!
        1

        Harvard Üniversitesi ile yaşlanma araştırmaları yapan Hebrew Senior Life Enstitüsü tarafından yürütülen ortak çalışma, sigara içmenin moleküler sistem üzerinde etkili olduğunu belirledi.

        2

        "ETKİSİ 30 YILDAN FAZLA SÜREBİLİYOR"

        Amerika'nın Sesi'nin haberine göre; Araştırmanın yazarlarından Roby Joehanes, “Sigaranın zararlı etkisi 30 yıldan fazla sürebiliyor.

        3

        Güzel olan tarafı ise sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra, DNA’daki kimyasal değişimin önemli kısmı, hiç sigara kullanılmamış hale dönebiliyor. Yani insan bünyesi, tütün tüketiminin zararlı etkilerine karşı kendini iyileştirmeye çalışıyor.

        4

        DNA’nın zarar görmesinin, kalp hastalıkları ve kanser dahil bir çok rahatsızlığın sebeplerinden biri olduğuna inanılıyor.

        5

        Uzmanlar, araştırma için 16 bin kişinin kan örneklerini inceledi. İncelemelerde sigarayı bırakan kişilerin DNA’larındaki bozulmada 5 yıl içinde düzelme olduğu görüldü. Ama yine de bazı bozulmalar kaldı.

        6

        "DNA'NIN İŞLEVİNİ BOZUYOR"

        DNA’nın zarar görmesi sürecine “metilasyon” deniyor. Metilasyon DNA’nın işlevini bozuyor; kansere ve daha birçok hastalığa yol açıyor.

        7

        Araştırmacılar, sigara tiryakileri arasında yaklaşık 7 bin gende değişim olduğunu söylüyor. Bu,bilinen insan genlerinin üçte biri demek.

        8

        Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri’ne göre, sigara, aslında önlenebilir olan hastalıkların başlıca nedeni ve ABD’de her yıl 480 bin can alıyor.

        9

        Dünya çapında her yıl sigaranın tetiklediği hastalıklardan ölen insan sayısı ise tam 6 milyon. Çoğunluğu kanser, kalp ve akciğer hastalıklarından hayatını kaybediyor.