Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık El hijyeninin önemi
        1

        El hijyeni deyip geçmeyin... Hijyen sağlanamadığında mikroorganizmalar insanlara bulaşarak, hastalıklara davetiye çıkarırlar. Bakteriler, mayalar, küfler ve mantarlar uygun ortam bulduklarında çoğalır ve zararlı hale gelirler.

        2

        El hijyeninin önemi hakkında bilgiler veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Nazmi Geyik, "Bakteriler cildimizde sürekli olarak bulunur ve vücudumuzun farklı bölgelerine göre miktarları değişiklik gösterir" diyerek bilgilere verdi:

        3

        İşte insan vücudunda 1 santimetrekareye düşen bakteri sayısı şöyle;

        * Ellerde 100 - 1.000 adet / cm²
        * Alında 10.000 - 100.000 adet / cm²
        * Kafa derisinde 1 milyon adet / cm²
        * Koltuk altında 10 milyon adet / cm²
        * Burun ifrazatında 10 milyon adet /gram
        * Tükrükte 100 milyon adet / gram
        * Dışkıda 1 milyar adet / gram

        4

        Ancak bu bakterilerin hepsi cildin sevdiği bakteriler değil. Bir kısmı geçici bakterilerdir. Ancak cildin sevdikleri ise kalıcı bakterilerdir. Bunlar “geçici” ve “kalıcı” flora olarak ikiye ayrılıyor.

        5

        Kalıcı Flora:

        Kalıcı flora cildin derin tabakalarında bulunan bakterilerden oluşur. Kıl follükülleri, ter ve yağ bezleri kanallarında yer alır. Yıkama ile uzaklaştırılamaz, bulaşıcı hastalıklardan – hastalık bulaştırmadan sorumlu değildir.

        6

        Geçici Flora:

        Geçici flora hastalıkların yayılmasından sorumlu bakterilerden oluşur. Bunlar günlük aktiviteler sırasında cildimize bulaşan bakterilerdir. Cildin yüzeysel kısmına yapışırlar ve ellerimizin temas ettiği her şeye ve her şeyden de ellerimize bulaşırlar. Kapı kolu, klavye, para gibi…

        7

        Bu bakteriler bulaşıcı enfeksiyonlardan sorumludur. Basit bir soğuk algınlığından, SARS’a, Hepatit A’dan, Avian Influenza gibi ölümcül de olabilen çok sayıda hastalığa neden olurlar. Geçici floradaki bu bakterileri uzaklaştırmanın en etkili yolu yıkama ile elde hijyen sağlanmasıdır.

        8

        El yıkamanın amacı kimyasal / fiziksel zararlıların ve bulaşıcı hastalıklara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasıdır. Sadece su ile elin yıkanması görünen kirlerin giderilmesini sağlarken su ile birlikte sabun kullanıldığında gerçek temizlik sağlanabilmektedir.

        9

        El yıkama ile sağlanan hijyen, besin kaynaklı hastalıkların azaltılmasına, okullarda sıklıkla görülen gastroenteritlere, dışkı ile bulaşan hastalıklara, parazitlere ve mantarlara karşı da basit ama etkili bir koruma yöntemidir.

        10

        "BU SABUNLARIN HİÇBİR YARARI YOK"

        Triclosan ve triclocarbon içeren sabunların kullanımının her hangi bir yararı olmadığı gibi karaciğer kanseri ve hormonal bozukluklara yol açabilecekleri gösterilmiştir. Ek olarak bu kimyasallar zararlı bakteriler yanında yararlı bakterileri de yok edecekleri için derinin bağışıklık sistemini bozarlar. Bir diğer zararları bakterilerde gereksiz direnç oluşturmalarıdır. Kaldı ki katkısız saf sabunlarla ve bol suyla yıkama ile kirler ve zararlı bakteriler ortamdan uzaklaşır. Bu da temizlik ve hijyen için yeterlidir.

        11

        El hijyeninde yıkama tipleri nelerdir?
        Sosyal tip el yıkama: Sosyal hayattaki el temasını gerektiren kirli/ kontamine tüm rutin işlemlerden sonra ellerdeki geçici florayı uzaklaştırmak amacıyla yapılan işlemdir. Su ve antimikrobiyal olmayan katı/sıvı sabunla yapılabilir.

        12

        Hijyenik tip el yıkama : Ellerdeki geçici florayı uzaklaştırmak amacıyla antiseptik içeren sabunlarla yapılan el yıkamadır. Yıkama süresi 20-30 saniye olmalı.

        El antisepsisi : Ellerdeki geçici floranın etkili ve hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasıdır. Kalıcı floranın azaltılması amaçlanmaz. Ellerde görünür kirlenme olmamalıdır. 3-5 ml el antiseptiği alınır ve kuruyana dek ovulur. Durulanmaz, su gerektirmez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ