Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Parmak izi taraması 5 milyon çocuğun hayatını kurtarabilir

        Her gün 353 bin çocuk doğuyor ve gelişmekte olan ülkelerde uygun olmayan sağlık koşulları nedeniyle beş yaşına kadar yılda 5 milyondan fazla çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklardan hayatını kaybediyor.

        Ancak parmak izi taramasıyla bu çocukların hayatta kalabileceği düşünülüyor.

        Dijital taramaların yani parmak izi alınan çocukların bir yıl sonrası tahmin edilebilir. Araştırmacılar, iki parmak izi alınan 6 aylık çocuklarda yüzde 99 doğru tespit yaptıklarını açıkladı.

        Bu bağlamda her bir çocuktan alınan basit parmak izi, aşı ya da gıda takviyeleri konusunda uygun tıbbi bakım almalarını sağlayabilir.

        World Economic Forum'da yer alan açıklamaya göre; Uluslararası sağlık örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin çabalarına rağmen çocuklar hala ölüyor çünkü çocuğu tanımlamak için parmak izi gibi vücut özelliklerini kullanmanın mümkün olmadığına inanılıyordu. AncakMichigan State Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Anil Jain, bunun mümkün olduğunu kanıtladıklarını söyledi.

        Prof. Anil Jain,“Teknoloji daha da geliştikçe, küresel ölçekte etkileri geniş kapsamlı olan bu yeni tekniklerin birçok sosyal iyi uygulamaları oluyor. Sağlık çalışanları, bir parmak dokunuşuylaçocuğun tüm tıbbi geçmişine erişebilecek. İster gelişmekte olan bir ülkeden, mülteci kampından ya da barınaktan olsun. Fark etmeyecek.

        Böyle bir uygulama, aşı kayıtlarının takip edilmesine fırsat vererek hayat kurtaracak.

        Aşı kayıtları geleneksel kağıt çizelgeleri üzerinde tutulur ama kağıt kolayca kaybolur. Parmak izi sonsuza kadar kaydedilir.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ