Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser daha iyi anlaşılacak
        1

        Her yıl barış, fizik, tıp, kimya, edebiyat ve ekonomi dallarında dağıtılan Nobel Ödülleri bu yılki sahiplerini bulmaya başladı.

        2

        Nobel Komitesi’nin dünkü açıklamasına göre, Japon bilim adamı Yoşinori Ohsumi, hücre yapısıyla ilgili çalışmalarından dolayı Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü.

        3

        71 yaşındaki bilim adamı, ödüle “hücrenin kendini yemesi’ (otofaji) olarak bilinen ve hücrenin yaşlanmış ve bozulmuş yapılarının, hücrenin kendi lizozom organeli tarafından sindirilmesi üzerine yaptığı araştırmayla ulaştı.

        4

        Ohsumi’nin hücrelerle ilgili araştırması özellikle kanser, Parkinson ve şeker hastalığının daha iyi anlaşılması yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

        5

        İsveç’in Karolinska Enstitüsü’ndeki Nobel Komitesi de buna dikkat çekerek “Ohsumi’nin buluşu, hücrelerin nasıl bölünüp içeriğini geri dönüştürdüğünü anlamamız için bize yeni bir paradigma sunuyor” ifadelerini kullandı. Komitenin açıklamasında “Ohsumi’nin buluşu, enfeksiyona vücudun nasıl tepki verdiği ve açlığa adaptasyon dahil birçok psikolojik hastalığı daha iyi anlamamıza vesile olacak” denildi.

        6

        Hücrenin kendini yemesi sürecinde bir mutasyon hastalığa neden oluyor. Kanser ve sinir hastalıklarında da otofaji sürecindeki anormalliklerin payı var. Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde görevli Ohsumi, yaptığı araştırmada otofajinin altında yatan mekanizmaları keşfedip açığa kavuşturmuştu.

        7

        Ohsumi, 2012’de otofajinin çok popüler olmayan bir konu olduğunu söylemişti. Japon bilim adamı, “Ben çok hırslı biri değilim. O yüzden popüler olmasa da yeni araştırma konuları ararım. Yeni ve kolay bir konuda araştırma yapmaya başlarsanız yapacak çok şey oluyor” demişti.

        8

        2.7 MİLYON LİRA ALACAK

        Ohsumi ödülle birlikte 8 milyon İsveç Kronu (2.7 milyon TL) para ödülünün de sahibi oldu. Japon bilim adamına, Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde düzenlenecek seremonide diploma ve altın madalya da verilecek.

        9

        90’LI YILLARDAN BU YANA OTOFAJİYİ İNCELİYOR

        Otofaji, vücudun geri dönüştürme mekanizması gibi işleyerek bozulan hücrelerin bulunmasına ve bu hücrelerden ayrıştırılan yararlı kısımlardan enerji elde edilerek yeni hücrelerin yaratılmasına yarıyor. Bu mekanizma sayesinde vücut kanseri ve diyabet gibi hastalıkları önleyebiliyor, sağlıklı metabolizmayı koruyor.

        10

        Mekanizmanın bozulması ise Parkinson, diyabet, kanser ve diğer bazı hastalıkları tetikleyebiliyor. Yoşinori Ohsumi, 90’lı yılların başından bu yana otofajiyle ilgileniyordu. Ekmek mayası kullanarak geliştirdiği yöntem sayesinde otofajide rol oynayan genleri tespit etti. Daha sonra mayadaki otofaji mekanizmasından yola çıkarak insanlardaki hücrelerin bu mekanizmayı benzer şekilde kullandığını gözlemledi.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ