Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bira böbrek taşını engellemiyor
        1

        Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Karaköse böbrek sancısının kader olmadığını kaydederek, "Bazı hastalar, bira içmenin böbrek taşını önlediğine ve taş düşürmeyi kolaylaştırdığına inanıyor. Yapılan hiçbir çalışma bu bulguları doğrulamamıştır. Bu iddia bilimsel olarak doğru kabul edilmemektedir" dedi.

        2

        Taşın idrar yollarında mineral tuzlarının çökerek birikmesi sonucu oluştuğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Karaköse, "Taş, genellikle böbreklerde oluşmakla birlikte mesanede de oluşabilmektedir.

        3

        Genetik yatkınlık, beslenme ve coğrafi özellikler de taş oluşum nedenleri arasında yer alır. Ülkemizde özellikle Ege ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, diğer bölgelere nazaran daha çok taş hastalığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.

        4

        "TAŞ DÜŞÜRENLER TAKİPTE OLMALI"

        Taş düşürme sıklığının tedavi açısından önemli olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Karaköse, sık aralıklarla taş düşüren veya taş oluşturan hastalarda ayrıntılı analiz yapılması gerektiğini ifade etti. Karaköse, "Bu analizlerde taş oluşumuna yol açan ve düzeltilebilecek nedenler araştırılmaktadır.

        5

        Örneğin bağırsaktan kalsiyum emilimi fazla ise buna göre diyet verilmelidir. Böbrekten kalsiyum atılımı fazla ise diyette kısıtlamaya gerek yoktur. Her iki durumda da kalsiyum taşı olmasına rağmen birine diyet kısıtlaması diğerine ise böbreğe etkili idrar söktürücü ilaç kullanılmaktadır.

        6

        İdrarın PH'ının değiştirilmesi bile taşların önlenmesinde ve eritilmesinde etkilidir" dedi. Doç.Dr. Karaköse, "Diyet uygulamasında ise dengeli beslenme, bol miktarda sıvı tüketimi, kırmızı et, tuz ve un kısıtlanması önemlidir. Ayrıca eşlik eden diyabet, yüksek tansiyon gibi metabolik hastalıkların kontrol altına alınması taş oluşum riskini azaltmaktadır" ifadelerini kullandı.

        7

        "BOL SU İÇİLMELİ"

        Taş oluşumunu engellemek için günde en az 2.5 litre idrar çıkaracak şekilde su tüketilmesi gerektiğini belirten Medical Park İzmir Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Karaköse, "Bazı hastalar, bira içmenin böbrek taşını önlediğine ve taş düşürmeyi kolaylaştırdığına inanıyor. Yapılan hiçbir çalışma bu bulguları doğrulamamıştır.

        8

        Bu iddia bilimsel olarak doğru kabul edilmemektedir. Doğrusu, taşı olan hastaların bol su içmeleridir" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ