Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Gripten korunmanın yolları!
        1

        Sonbahar aylarında sıkça görülen hastalıkların başında mevsimsel grip ve soğuk algınlığı geliyor.

        2

        Grip virüslerinin etkisiyle ortaya çıkan bu hastalık çoğunlukla kendini yüksek ateşle gösteriyor. Ancak gribe kırgınlık, halsizlik, baş ağrısı, gözlerde yanma, sulanma, boğaz ağrısı ve yaygın kas ağrıları da eşlik edebiliyor.

        3

        Grip hastalığında ana tedavi istirahatten geçiyor. Buna ek olarak belirtileri önleyici tedaviler de uygulanıyor. Öksürürken tek kullanımlık mendillerin tercih edilmesi, beklenmedik öksürük ve hapşırıklarda kolun kullanılması, hasta kişilerin eşyalarının (bardak, havlu vs.) ortak kullanılmaması da hastalığın bulaşmasını önlemede önem taşıyor.

        4

        Grip belirtileri olan kişilerin mutlaka bir uzman hekime başvurmaları; kendi başlarına antibiyotik veya ilaç alma yoluna başvurmamaları, tedavinin hekim tarafından başlatılması önemlidir.

        5

        GÜNDE EN AZ YEDİ SAAT UYKU ŞART

        Grip ve soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini zayıflatacak durumlardan (kötü beslenme, aşırı alkol tüketimi, uykusuzluk ve stres) kaçınmak, kişisel hijyene azami özen göstermek, mümkünse kalabalık ve havalandırması yetersiz ortamlardan uzak durmak da şart.

        6

        Yeterli miktarda yüksek kaliteli protein ve sebze tüketmek, rafine şeker, işlenmiş gıda, ambalajlı meyve suyu, alkol ve tütün ürünlerinin kullanımından kaçınmak da hastalığa yakalanma riskini azaltıyor. A

        7

        yrıca günde en az yedi saat uyunması, en az yarım saat açık havada yürüyüş yapılması da gripten korunmada büyük önem taşıyor. Çünkü kronik yorgunluk bağışıklık sistemini kötü yönde etkilenmesine neden oluyor.

        8

        ELLERİNİZİ 20 SANİYE SABUNLA YIKAYIN

        Hastalıktan korunmak için alınması gereken en önemli tedbirler arasında kapalı ortamların havalandırılması, optimal oda ısısının sağlanması, yeterli kişisel alanın sağlanması, klimaların bakımlarının düzenli yapılması, kullanılan yüzeylerinin ve tuvaletlerin sık aralıklarla temizlenmesi de yer alıyor.

        9

        Ayrıca ellerin sık sık, su ve sabun ile en az 20 saniye yıkanması, bunun mümkün olmadığı zamanlarda ise alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanılması gerekiyor.

        10

        RİSK GRUPLARI MUTLAKA AŞI YAPTIRMALI

        Hastalıklardan korunmanın en önemli yollarından biri de aşılardan geçiyor. Bu nedenle sonbahar aylarında özellikle risk grubundaki kişilerin grip ve zatürre aşısı (Pnömokok) yaptırmaları büyük önem taşıyor.

        11

        Şeker, kronik akciğer (astım, KOAH, koroner arter ve kanser hastalarının yanı sıra immunsupresif (bağışıklık sistemini baskılayan) tedavi kullananlar, 65 yaşından büyükler risk gruplarını oluşturuyor.

        12

        Risk grubunda olmayan kişilerin ise korunma önlemlerine tam uyarak, aşı olmadan da hastalıktan korunmaları mümkün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ