Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Avon meme kanseriyle mücadeleye devam ediyor

        Milyonlarca kadının yaşamına güzellik katan Avon, meme kanseri konusunda farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarıyla da biliniyor. Kadın sağlığı konusunda en kapsamlı ve en uzun soluklu sosyal sorumluluk çalışması olan Avon Meme Kanseri ile Mücadele Projesi, kadınları meme kanseri konusunda bilinçlendirmek için 20 yıldır birçok etkinliğe imza atıyor. Proje kapsamında Türkiye’de 2.6 milyon dolar fon toplandı, 10 binin üzerinde kadına ücretsiz mamografi taraması ve şüpheli görülen bin 200 kişiye ek teşhis olanağı sağlandı. 8 hastaneye mamografi cihazı bağışlandı. 2014 yılında, Medical Park ile işbirliği yapan Avon, 10 ilde başvuran kadınlara ücretsiz meme kanseri taraması yaptı. 2015 yılında ise Türk Kanser Derneği (TKD) ile işbirliği çerçevesinde maddi olanakları yetersiz meme kanseri hastalarının tedavi masraflarına destek olundu, bu destek halen sürüyor. Ayrıca ‘Pembe Hareket’ adında bir yürüyüş uygulaması geliştiren Avon, kat edilen her kilometrenin “Meme Kanseri ile Mücadele Projesi” için bağışa dönüştüğü uygulaması ile bugüne kadar 39 bin kez indirildi. Ayrıca satışa sunulan Pembe Ajanda’da hastalığı yenen kadınların hikâyelerine yer verildi ve ajandanın geliri bu fona aktarıldı. Bu ve bu gibi birçok projenin gelişmesine önayak olan Avon Türkiye’nin Kuzey Afrika ve Ortadoğu İletişim Direktörü Hande Orhan ile konuştuk.

        Türkiye’de 20 yıldır meme kanseri hastalığıyla mücadele eden kadınlara destek veriyorsunuz. Hastanelere mamografi cihazı bağışlıyor, imkânı olmayan kadınların tedavilerini üstleniyorsunuz. Bugüne kadar ne kadar fon topladınız?

        20 yıldır sürdürdüğümüz Meme Kanseri ile Mücadele Projemiz kapsamında yalnızca Türkiye’de topladığımız fon miktarı 4 milyon TL oldu. Bu fonlarla 10 bini aşkın kadına ücretsiz mamografi taraması ve şüpheli görülen 1200 kişiye ek teşhis olanağı sağladık. 8 hastaneye mamografi cihazı bağışladık. Dünyada 250 bin kadına mamografi taraması sağladık, 6 milyondan fazla basılı meme sağlığı bilgilendirme veya eğitim materyallerini dağıttık. Markalar sosyal sorumluluk projeleri kapsamında sağlık yatırımları yapması yeni olmasa da çok önemsiyor.

        Sizce bu tür çalışmaların markaya ne gibi katkıları oluyor?

        Avon, 130 yıldır kadınlarla birlikte kadınlar için çalışan bir şirket. Dünya çapında 6 milyonu aşkın, Türkiye’de ise yüz binlerce kadından oluşan güçlü bir kadın ağına sahibiz. Kadını odağa alan sosyal sorumluluk projeleri yürütüyoruz. Meme Kanseri ile Mücadele, önemli ölçüde Avon’la özdeşleşmiş bir noktaya geldi. Dünyada 1992’den, Türkiye’de ise 1996’dan bu yana farkındalık yaratmak, tarama çalışmalarına destek olmak için çalışıyoruz. Bugün Türkiye’de her 10 kadından 8’i projemizi biliyor, destekliyor. Kadınlar, projenin fonunu oluşturan Meme Kanseri Mücadele ürünlerini satın alıyor. Böylece çorbada tuzları olduğunu hissediyor ve günlük hayatlarında bu mücadeleyi anımsatacak küçük aksesuvarlara sahip oluyor.

        Meme kanseriyle mücadele konusundaki bilimsel çalışmalara destek oluyor musunuz?

        Evet, bu konuda global bir programımız var. Avon Meme Kanseri İle Mücadele projesi bu yıl Global Meme Kanseri Klinik Bursları’nın üçüncüsüne ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 14 ülkeden 20 meme kanseri uzmanından oluşan bir sınıfımız var. Programın kuruluşundan bu yana 22 ülkeden 47 bilim adamı Avon Meme Kanseri ile Mücadele Fonu ile Amerika’da meme kanseri merkezlerinde eğitim aldı. Kadınlar İçin Avon Vakfı’nın gerçekleştirdiği “Avon Meme Kanseri ile Mücadele Klinik Bursu” programı kapsamında bu yıl İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev alan Dr. Mustafa Tükenmez programda yer aldı.

        Aynı zamanda Pembe Hareket adında bir proje başlattınız...

        Sağlıklı bir yaşamın yolunun her zaman daha fazla hareket etmekten geçtiğine inanıyoruz. Bu nedenle meme kanseriyle mücadelenin ve kadınları daha fazla yürümeye, koşmaya teşvik edecek bir uygulamanın birbiriyle uyumlu olduğunu düşündük. “Bir adım at, senin bu hayat” sloganıyla “Pembe Hareket” mobil uygulamasını hazırladık. Kat ettikleri her kilometreyi Meme Kanseri ile Mücadele Projesi’ne bağışa dönüştürdük. Uygulama bugüne kadar 40 bin kez indirildi. Kullanıcılar 100 bin kilometre hedefine ulaştı ve 200 bin kilometreye doğru hızla ilerliyor.

        Pembe ajandada hastalığını yenen kadınların hikâyelerine yer verdiniz. Bu, farkındalık yaratmada ne derece etkili oluyor?

        10 yıldır hazırladığımız Pembe Ajanda’nın satışından elde edilen geliri fona aktararak projeye maddi kaynak yaratıyoruz. Her sene farklı bir konseptle hazırladığımız Pembe Ajanda’yı meme kanseriyle ilgili gündem yaratmak açısından da önemli bir fırsat olarak görüyoruz. 2016 ajandasında hastalığı yenen dört kadının hikâyesine yer verdik. Hastalığı öğrenme süreçleri, tedavi sırasında verdikleri savaş ve hastalığı nasıl yendiklerine ilişkin anlattıkları son derece öğreticiydi. Bu anlamda çok olumlu tepkiler aldık.

        KADINLARA GERÇEK ANLAMDA DOKUNACAK BİR ÇALIŞMA HEDEFLEDİK

        İnsanlar hasta olduklarında kendileriyle benzer durumda insanlarla daha kolay bağ kuruyor. Dolayısıyla bu tip projeler çok etkili oluyor. Sizin bugüne kadar başınızdan geçen ya da bu projelerde karşılaştığınız ilginç bir hikâye, anı oldu mu?

        Proje kapsamında bizi en mutlu eden hikâyeler hiç şüphesiz ki sağlığına kavuşturduğumuz kadınlardan geliyor. Özellikle kendi temsilcilerimiz arasında bu hastalığa yakalanan ve sağlığına kavuşan kadınlarımızı gördükçe onlar için moral ve motivasyon kaynağı olduğumuzu görüyoruz. Geçen günlerde bir temsilcimiz; “Bu hastalığa yakalandığıma üzülmüştüm ancak bittiğine daha çok üzüldüm. Çok güzel ve hiç tahmin etmediğim bir süreç geçirdim” dedi. İşte bu bizim için en büyük mutluluk...

        Bir markanın yola çıkarken neyi hedeflediği, nelere yatırım yapacağı ya da hangi konularda farkındalık yaratacağı çok önemli. Avon ile yola çıkarken nelere dikkat ettiniz?

        Avon, “Güzelliğe Değer Katar” mottosuyla hareket eden bir şirket. Gerek iş modelimiz gerekse sosyal konulardaki çalışmalarımız nedeniyle kendimizi hiçbir zaman yalnızca bir kozmetik şirketi olarak görmedik. Avon temsilcileri, bu güçlü ailenin üyeleri olarak bir yandan ekonomik özgürlüklerini kazanırken diğer yandan hem kendilerinin hem de çevrelerindeki kadınların hayatını güzelleştiriyor. Bu yüzden yürüttüğümüz projelerin kadınlarla kurduğumuz güçlü bağı daha da güçlendirecek yapıda olması gerektiğine inandık. Avon’un Meme Kanseri ile Mücadele Projesi, Türkiye’nin kadın sağlığı konusunda en kapsamlı ve en uzun soluklu sosyal sorumluluk çalışması. Yola çıkarken kalıcı etki yaratacak, kadınlara gerçek anlamda dokunacak bir çalışma hedefledik. Yeni projelerde bize referans olacak 20 yıllık başarılı ve istikrarlı bir geçmişe sahibiz.

        Projelerin içerikleri her yıl değişiyor mu?

        Projemiz 20 yıldır ana eksenini koruyor. Kadınlara erken teşhisin önemini anlatmak, erken teşhiste en güvenilir yöntem mamografi fırsatını daha fazla kadına ulaştırmak ve kadınları “Benim başıma gelmez” yaklaşımından uzaklaştırarak kendi kendine muayeneyi yaygınlaştırmak. Geçtiğimiz yıllarda ekim ayında toplam 40 bine yakın kadın, erkek ve çocuğun katıldığı ‘Pembe Yürüyüşler’ ile İstanbul’u pembeye boyadık. ‘Avon’la Sağlığa Yolculuk TIR’ı’ ile 32 ili ziyaret ederek kırsal bölgelerdeki kadınlara ulaştık ve erken teşhis yöntemleri konusunda bilinçlendirme çalışmaları yürüttük. Daha fazla kadına ulaşmak için Nükhet Duru, Hadise, Burcu Esmersoy, Buse Terim, Simin Bıçakçıoğlu gibi ünlü isimlerle işbirliği yaptık. Bütün bu etkinliklerimiz, defilelerimiz, sergilerimizle 60 bin kadına bire bir dokunduk.

        ‘20 YILDA SES GETİREN ETKİNLİKLERE İMZA ATTIK’

        Bundan sonraki projeleriniz neler?

        Ülkemizde her geçen gün daha fazla genç yaşta kadın bu hastalığa yakalanıyor. Araştırmalara göre 50 yaş altı kadınların meme kanserine yakalanma oranı Türkiye’de yüzde 50 iken bu oran Avrupa’da ve ABD’de yüzde 15. Bu yüzden projemizin bilinirliğini ve katılımını artırmak, enerjisini yenilemek, akılda kalıcılığını artırmak istedik. Gençlerin risk altında olduğunu düşünerek, daha eğlenceli bir hale getirmek istedik. 20 yıldır bu mücadelenin içinde olmamızın sebebi bu işi kafaya takmış olmamızdır. “Biz meme kanseri ile mücadeleyi kafaya taktık” sloganımız ve pembe peruk ve pembe saç aksesuvarlarıyla bir gündem oluşturmaya karar verdik. Artık sosyal medya aracılığıyla #kafayataktik hashtag’leriyle yapacağımız paylaşımlarla pek çok kadını harekete geçmeye davet etme şansımız olduğuna inanıyoruz.

        Avon ile hayata geçirdiğiniz projelerde kanser ile ilgili en çok geri dönüş aldığınız etkinlik, proje neydi?

        20 yılda ses getiren etkinliklere imza attık. Hepsi hedef kitlesine doğrudan etki eden başarılı işlerdi. İçlerinden birini tek başına öne çıkarmak çok doğru olmaz. Bununla birlikte projemiz için 2014’de başlattığımız Türk Kanser Derneği ile işbirliğimiz ise projemize bilimsel ve toplumsal faydası açısından büyük değer kattı. Dernek, çeşitli illerde yürüttüğümüz meme kanseri taramalarında ve ücretsiz çağrı merkezimizde çok önemli bir ortağımız.

        Bu yıl marka kapsamında ne gibi yenilikler olacak?

        Projenin en aktif dönemi meme kanseri farkındalık ayı olan Ekim ayı olacak. Bu süreçte İstanbul’daki İstinye Park, Optimum, Cevahir ve Olivium AVM’lerde meme kanseri ile mücadele standı açacağız ve erken teşhis için çok önemli olan elle muayenenin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendireceğiz. Ayrıca Türk Kanser Derneği işbirliğiyle meme kanseri ile mücadele söyleşileri düzenliyoruz. İlkini 5 Ekim’de Optimum AVM’de bu konuda duyarlılığıyla bilinen şarkıcı Linet’in katılımıyla gerçekleştirdik. İkinci söyleşimiz 14 Ekim’de Burcu Esmersoy’un katılımıyla İstinye Park’ta gerçekleşecek.

        IRMAK DEMİR/HABERTÜRK PAZAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ