Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Küçük bir 'ben' hayatınızı değiştirebilir!
        1

        Akademik Onkoloji Derneği (AKOD) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Katılımlı Melanom Sempozyumu, 22-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da yapıldı.

        2

        Sempozyumda; cilt kanserine dair Türkiye'de var olmayan tedavi yöntemleri, kanser aşılarının tedavideki yeri, immünoterapinin hangi kanser türlerinde etkin olarak işe yaradığı ve immünoterapi ile aşıya erişmede klinik araştırmalar ve maliyetler konuşuldu.

        3

        KANSERİN EN TEHLİKELİ TÜRÜ

        Dizindeki küçük bir 'ben'in cilt kanserinin en tehlikeli türü olan 'malign melanoma' olduğunu öğrendikten sonra, 1,5 yıllık zorlu bir tedavi süreci geçiren ve kanserli hücrelerin, çevre doku ve organlara yayıldığı 4'üncü evrede hastalığı yenen Yunus Emre Üstgörül'ün hikayesi, sempozyum nedeniyle düzenlenen basın toplantısının odak noktası oldu.

        4

        HALK ARASINDA KARA BELA OLARAK BİLİNİYOR

        Melanomun halk arasında 'kara bela' olarak adlandırılıyor ve genellikle benlerin üzerinde gelişen son derece kötü seyreden bir deri kanseri olarak biliniyor.

        5

        AKOD Genel Sekreteri Doç. Dr. Burçak Karaca, "Ciltkanseri, yakın zamana kadar onkoloji olarak çok çaresiz kaldığımız ve var olan tedavilerin çare olamadığı bir kanser türüydü." dedi.

        6

        Karaca "Son 5 yılda sistemik dediğimiz yani damar yolu ya da ağız yoluyla uygulanan tedavilerin yanı sıra hastanın görünen yarasının üzerine uygulanan lokal tedaviler gibi çeşitli yöntemler bu işin seyrini tamamen değiştirdi" dedi.

        7

        Dr. Karaca şöyle devam etti: "Maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bazı ilaçların devlette şimdilik geri ödemesi yok. O nedenle hastaların ilacı ulaşımı konusunda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Uygun hastalarımıza büyük ilaç firmalarının Ar-Ge çalışmaları sayesinde, özellikle de insani erken erişim programları çerçevesinde mutlaka bunları vermeye çalışıyoruz" dedi.

        8

        AÇIK TEN VE GÖZ SAHİBİ İSENİZ DİKKAT!

        Açık ten ve göz rengine sahip olmak ile kızıl saç, çil ve ince cilt yapısı ve 50'nin üzerinde ben varlığı melanom için bilinen risk faktörleri arasında yer alıyor.

        9

        Özellikle güneş ışığı şu anda ve riski arttıran en önemli etkenler arasında kabul ediliyor.