Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?
        1

        Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Banu Kazanç yaklaşan kış aylarında mikroplara karşı koymak ve hastalanmamak için vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin sebze, meyve ve şifalı bitkilerin tüketilmesini öneriyor.

        2

        Sarımsak

        Anti bakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip. Sarımsak, aynı zamanda güçlü bir selenyum kaynağı…

        3

        Selenyum özellikle E vitaminiyle birleştiğinde antioksidan olarak çalışıyor ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlıyor.

        4

        Selenyum buğday gibi tahıllar, deniz ürünleri, et, karaciğer, pekmez, süt ve süt ürünleri, yumurta, tereyağı, mantar, soğan, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler ve tavuk etinde bulunuyor.

        5

        Sarımsak içinde bulunan B6 vitamini ise bağışıklık sistemini desteklenmenin yanı sıra, sinir sisteminin düzgün çalışmasında ve damar sertliğini önlemeye yardımcı oluyor, cilt hastalıklarından egzama ve sedefin engellemesinde de büyük rol oynuyor.

        6

        Mantar

        Mantarlar, bağışıklık sistemini koruyan selenyum için iyi bir kaynaktır. Selenyum, E vitamini ile birlikte hareket ederek, hücre zarında serbest radikal hasarını engeller.

        7

        Kırmızı biber, kabak, havuç, brokoli gibi parlak renkli sebzelerle birlikte tüketildiğinde ise antioksidan özelliklerini artırmak mümkün olur. Selenyum çoklukla hayvansal besinlerde olduğu için, vejetaryenler için de mantar iyi bir seçimdir.

        8

        Limon

        Limon, ekşimsi, mayhoş tadı, serinletici etkisi ile C vitamini deposudur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle ateşli hastalıklarda ve zehirlenmelerde vücut direncinin artırılmasına yardımcıdır. C vitamini diüretik ve kolesterol düşürücüdür, enerji verir.

        9

        Bu meyveyi farklı şekillerde tüketebilirsiniz; dilim olarak yemeklerin yanında yiyebilir, suyunu sıkabilir, kabuğunu rendeleyebilir, içecekler hazırlayabilir, şerbetler ve tatlılar yapabilirsiniz.

        10

        Kivi

        C vitamini deposu ve müthiş bir antioksidan kaynağı "olan, mayhoş tadıyla bizi kendisine hayran bırakan kivi antioksidan kaynağıdır; Kivi aynı zamanda, kalsiyum ve K vitamini için de yüksek kaynaktır; lifli yapısı ile kabızlığı önler.

        11

        Bu meyveden azami faydalanmak için soyarken bıçak değil kaşık kullanmanızı öneriyoruz. Kabuğundan küçük bir kesik açın ve tatlı kaşığınızla aynen rafadan yumurta yer gibi yemeğe başlayın.

        12

        Karaturp

        Karaturp da antibiyotik özelliklere sahip yağları içerir ve enfeksiyonlara karşı etkilidir.

        13

        Zencefil

        Yemeklere egzotik tat katan baharatlar özellikle Asya ülkelerinde yüzyıllardır tıbbi ve şifa amaçlı kullanılıyor.

        14

        Gribe karşı korunmak ve bağışıklığı güçlendirmek için kullanabileceğiniz zencefil, gingerols denilen çok güçlü anti-inflamatuar bileşikler içerdiğinden kas ağrıları, kramplar, soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı, astım ve diyabet tedavisinde kullanılmakta, hatta kanser hastalarına önerilmektedir.

        15

        İçine biraz bal ve dilimlenmiş iki parça taze zencefil attığınız 1 fincan çay, boğaz ağrılarınıza iyi gelecektir.