Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Rotavirüs 5 yaş altındaki her çocuğu etkiliyor

        Genellikle çocuklarda ve bebeklerde hastalığa neden olan rotavirüs, çoğunlukla kusma, ateş ve su kaybıyla birlikte şiddetli ishale yol açabilen,bulaşıcı bir virüstür. Yapılan çalışmalar rotavirüs ishalinin, dünya genelinde her yıl yaklaşık 500.000 çocuğun ölümünden sorumlu olduğunu gösteriyor. Hastalığın ağır yükü nedeniyle rotavirüsün neden olduğu gastroenteritlerden (ishalle seyreden mide bağırsak hastalığı) korunma ihtiyacı söz konusu. Genellikle gastroenteritlerden korunmada; anne sütü, el yıkama, oyuncakların dezenfeksiyonu gibi önlemlerin yeri oldukça önemli. Ancak, bakteriyel gastroenteritlerden korunmaya yardımcı olan kişisel ve toplumsal temizlik kuralları, rotavirüs enfeksiyonlarının önlenmesinde tek başına yeterli değil.

        AŞILANMA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

        Dış çevre koşullarına karşı dayanıklı olan rotavirüsün neden olduğu gastroenteritler, temizlik ve hijyen koşullarından bağımsız olarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde benzer sıklıkta görülüyor. Bu nedenle rotavirüs ishalinin önlenmesinde en önemli yöntem olarak rotavirüse karşı aşılama ön plana çıkıyor. Rotavirüs aşıları, çoğu aşıdan farklı olarak, ağız (oral) yoluyla uygulanıyor ve enjeksiyon içermiyor. Bebeklik döneminde, hekiminizin belirttiği şekilde kullanılan rotavirüs aşısı ile etkili bir korunma sağlanabiliyor.

        BEBEĞİNİZ ROTAVİRÜS İLE ENFEKSİYON RİSKİ TAŞIYOR MU?

        5 yaş altında şiddetli ishal ve kusmanın başlıca nedenlerinden biri olan rotavirüs, çocukların ve bebeklerin hastanede tedavi olmasına sebep olabiliyor. Her yıl dünya genelinde, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde ortalama olarak 2 milyon çocuğun hastanelerde rotavirüs enfeksiyonuna karşı tedavi edildiği biliniyor. Rotavirüs ishaline, dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de sık rastlanıyor. Her yıl 500.000 üzeri çocuğun bir sağlık kuruluşuna başvurmasına neden olduğu düşünülmektedir. 5 yaşın altında neredeyse her çocuk rotavirüs ile enfeksiyon riski altında bulunuyor. Ancak çocuğunuzun rotavirüs enfeksiyonu kapma olasılığını artırabilen bazı ana risk faktörleri de bulunmaktadır. Yüksek oranda bulaşıcı olan rotavirüs, yetişkinler ve çocuklar arasında kolaylıkla yayılabiliyor. Rotavirüs evinizde ya da diğer açık alanlarda bulunabiliyor ve enfeksiyon; enfekte olmuş oyuncaklar, yüzeyler ve hatta evinize giren yetişkinler ya da çocuklarla yayılabiliyor. Çocuğunuzun kreş gibi yeni aktiviteler sebebiyle enfeksiyona yakalanma riskinin arttığını düşünüyorsanız, etkili hijyen önlemleri ve riski nasıl azaltabileceğiniz konusunda doktorunuza mutlaka danışın.

        Dr. Yıldıray TANRIVER / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ