Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bulgurun faydaları nelerdir?
        1

        Bulgur, sağlıklı, besleyici ve doyurucudur. Tok tutucu özelliğini yüksek lif içeriğinden alır, yağ içeriği çok az kalorisi düşüktür, ayrıca fiyatı da uygundur. Çok kısa sürede hazırlanabildiği için diyet yaparken bulgur yemenizi öneriyoruz.

        2

        Bulgur, yüksek lif içeriği ile kilo verme programlarında iyi bir seçenektir. Bulgurun glisemik endeksi, benzerleri ile karşılaştırıldığında düşüktür. Kan şekerini hızla yükseltmez ve uzun süre tok tutar. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.

        3

        Bulgur B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir, vejetaryenler için de önerilir. Ayrıca fasulye, barbunya, mercimek gibi kuru baklagillerle birlikte tüketildiğinde besin kalitesi ve protein değeri artmaktadır.

        4

        MAKARNA, PİRİNÇ VE KİNOA İLE KARŞILAŞTIRILDIĞINDA DAHA YARARLI

        Bulgur posa/lif bakımından oldukça zengin bir besindir. Lif içeriği beyazpirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Diğer tahıllarla karşılaştırıldığında, karbonhidrat değeri düşük, protein değeri ise yüksektir.

        5

        KİLO KAYBINI DESTEKLER

        İşlenmiş ve rafine karbonhidrat ile karşılaştırıldığında, bulgur gibi tam tahıllar kilo kaybı destekler. Pirinçle kıyaslandığında daha yüksek seviyede tokluk hissi sağlar.

        6

        BULGUR LİF BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİNDİR

        Bulgur düzenli barsak hareketleri korumak ve toksinleri vücuttan uzaklaştırmak için gerekli lifleri sağlar. Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir. Bulgurda bulunan lifler, içerisindeki selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterir. İçeriğindeki selüloz besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.

        7

        KALP HASTALIKLARINA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR

        İçeriğindeki sodyumun düşük olması nedeniyle yüksek kan basıncı, total ve LDL kolesterol düzeylerini düşürerek, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Potasyum içerir, bu mineral, kalbin düzgün işlemesi, güçlü kemikler ve kas gelişimi için gereklidir.

        8

        DİYABET RİSKİNİ AZALTIR

        Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Bulgurun magnezyum içeriği vücutta insülin sentezini optimize eder.

        9

        Düzenli olarak bulgur yiyenlerde, Tip 2 diyabete yakalanma riski azalır. Ayrıca glisemik indeksi düşüktür, kan şekerini ani olarak yükseltmez.

        10

        ENFLAMASYON RİSKİNİ AZALTIR

        Bulgur, betain adlı bir besin içerir. Yapılan çalışmalarda, bulgur yiyen kişilerde betain miktarının arttığı ve homosistein miktarının ciddi oranda düştüğü saptanmıştır.

        11

        Araştırmalar, bu maddenin büyük ölçüde eklem iltihabı engellemeye yardımcı olduğu bulgularına ulaşmıştır.

        12

        Bulgur, sağlıklı olduğu kadar ekonomiktir, bütçenize uyar. Bulgur aynı zamanda demir, B6, manganez içerir, vitamin ve mineral için iyi bir kaynaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

        13

        BULGUR NASIL SAKLAMALI?

        Tahıl ürünlerinde bulunan ve sağlık açısından sakıncaları olan fitik asit, bulgurun elde edilmesi sırasındaki pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmaz, küf oluşumuna karşı dayanıklıdır ve raf ömrü diğer ürünlerden daha uzundur.

        14

        Bulgur, serin ve kuru bir yerde hava geçirmez bir kapta muhafaza edilmelidir.

        15

        NASIL KULLANILMALI?

        Pirinci kullandığınız her yemeğe ilave edebilir, farklı tariflerle, sebzelerle (fasulye, domates, salatalık, turp, soğan, pırasa, ıspanak tatlı biber gibi) kuru ve taze meyvelerle (kuru kayısı, nar gibi) çok çeşitli baharatlarla, aromalı otlarla, ceviz gibi yağlı tohumlarla karıştırarak kullanım alanlarını arttırabilirsiniz.

        16

        Özellikle baklagillerle birlikte sunulduklarında mükemmel bitkisel protein seçeneği oluştururlar.

        17

        Bulgur, içine ilave edilen suyun geri çektirilmesi usulü ile pişirildiğinden vitamin kaybı oldukça azdır. Karbonhidrattan zengindir, günlük beslenmemizde ekmek yerine tüketilebilirsiniz. İki kaşık bulgur pilavı bir dilim ekmeğe eşdeğerdir.

        18

        Tek başına pişirildiği gibi sebzelerle, çeşitli bakliyatla, etle karıştırılarak da pişirilebilir. Ayrıca salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde pek çok şekilde hazırlanabilir. Yağ ve kalorileri düşüktür. Sağlıklı beslenme için gerekli birçok özelliği bünyesinde barındıran bulgur, aynı zamanda lezzetiyle dünya mutfaklarında tercih edilir.