Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yalan söylemekten kurtulmanın yolları
        1

        Halk arasında ‘yalan söyleme rahatsızlığı’ olarak bilinen ‘Mitomani’ hakkında bilgi veren Psikolog Bülent Baykal, bu rahatsızlığın çoğunlukla bir dürtü kontrol bozukluğu olduğunu söyleyerek tedavisinin mümkün olduğunu dile getirdi.

        2

        Psikolog Baykal, “Bu kişiler, çevresindeki insanlara amacı olmadan ve sebepsiz bir şekilde yalan söylüyor. Zamanla bu durum ileri boyutlara ulaşabiliyor ve uydurduğu bu yalanlara kendisinin inandığı bile görülebiliyor" dedi.

        3

        Yalan söyleme durumunun 16 yaşından itibaren kendini göstermeye başladığını, yalan söylemeyi alışkanlık getirme yaşının gelişimsel olarak 16 yaş olduğunu söyleyen Psikolog Baykal, mitomaninin normal yalan söylemeden farklı olduğunu ifade ediyor:

        4

        “Kişi, yalan söyler, kafasında bir şeyler kurar ve bunu devam ettirir. Bu durumların hepsi bir süreklilik içinde gerçekleşir. Söylenen yalanlara karşı taraf inanmaya başladığı anda da kişi, daha fazla zevk almaya başlar.”

        5

        Bu tarz davranışların genellikle anne baba tutumları ile meydana geldiğini ve söylendikçe alışkanlığa da yol açabildiğini belirten Psikolog Baykal, “Çocuk engellendiğinde yalan bastırılıyor, bir süre sonra daha tehlikeli bir şekilde yeniden görülebiliyor. Bu noktada anne babalar çocuğun yalanına karşılık ceza vermek yerine, açıklayıcı bir üslup kullanmalı” diyor.

        6

        YALANI ORTAYA ÇIKINCA ÖFKELENİYOR

        Psikolog Baykal, bu kişilerin söylediği yalanları bir senaryo çerçevesinde uyguladığını aktararak sözlerini şöyle sürdürüyor:

        7

        “Kişi, hem kendisini inandırıyor, hem de karşısındaki insana bu durumu aşılamaya çalışıyor. Yalanı çok iyi manipüle edebiliyor ve yalanı fark edildiğinde veya biri bu durumu yüzüne vurduğunda ise, 'Hayır ben yalan söylemiyorum' deyip o ortamdan uzaklaşabiliyor.

        8

        Sadece bununla da kalmayıp öfkeli, agresif tavırlar sergileyebiliyor. Bunun da bazı kişilik bozukluklarından muzdarip kişilerin daha çok yaptıkları gözüküyor.”

        9

        TEDAVİ ŞART!

        Kişilik bozukluklarına mitomani rahatsızlığı olan kişilerin kendisinde bir sorun olmadığını düşündüklerini de sözlerine ekleyerek, bu konuda kişinin yakınlarına önemli bir görev düştüğünü vurguluyor: