Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Diyabetliyi tehdit eden diyabetik retinopati körlük nedeni! Retinopati nedir?

        Diyabet yani şeker hastalığı görülme oranlarının giderek artması beraberinde başka sorunları da getirdi.

        Uzmanlar, Türkiye’de, 2013'de yaklaşık 7 milyon olan diyabetli hasta sayısının, 2035'de 12 milyona çıkacağını tahmin ediyor. Diyabetin etkilediği organlardan bir tanesi de göz. Gözün özellikle sinir tabakasını ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek, gözün çalışmasını bozan ve görme kayıplarına yol açan bu hastalığa ise 'diyabetik retinopati' adı veriliyor.

        İhmal durumunda kişinin adeta yaşamını karartacak, körlük ortaya çıkabiliyor. Bu kapsamda, gerek halkı gerekse de doktorları 'diyabetik retinopati' hakkında bilgilendirmek isteyenTürk Oftalmoloji Derneği; Türk Diyabet Vakfı ve Türk Diyabet Cemiyeti ile işbirliği içerisinde bir farkındalık kampanyası başlattı.

        KÖRLÜK ÖNLENEBİLİYOR AMA...

        Türk Oftalmoloji Derneği 50. Ulusal Oftalmoloji Kongresi kapsamında Bayer'in sponsorluğunda yapılan "Diyabeti Tanı Gözünü Koru" lansmanında diyabet hastalarını tehdit eden diyabetik retinopati hakkında detaylı bilgiler verildi.

        Diyabetli her üç hastadan en az birinde diyabetik retinopati gelişebildiğini ve bunun körlükle sonuçlanabileceğini belirtenTürk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Reha Ersöz, zamanında teşhis ve tedavi ile diyabetik retinopatiye bağlı olarak gelişen körlüğün önlenebileceğini ifade ederek, ancak diyabetin giderek arttığını, böylece diyabetik retinopatinin de görülme oranlarının arttığını sözlerine ekledi.

        Yılda bir kez mutlaka göz takibi yaptırılması gerektiğinin önemini vurgulayanProf. Dr. Reha Ersöz, bu noktada 'Diyabeti Tanı Gözünü Koru' kampanyası ile hem halkı hem de doktorları bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

        642 MİLYON KİŞİ TEHDİT ALTINDA!

        Dünyada 415 milyon diyabetli olduğuna dikkat çekenTürk Oftalmoloji Derneği Vitreoretinal Cerrahi Birimi Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, bu sayının 2040'da 642 milyon kişiye ulaşacağınıöngördüklerini ifade etti.

        Prof. Dr. Süleyman Kaynak, eskiden zengin toplumların hastalığı olarak bilinen diyabetin, yarıdan fazlasının artık düşük ve orta gelirli toplumlarda görüldüğüne dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "Diyabette, hareketsizlik, fast food, aşırı kilo başlıca risk faktörlerini oluşturuyor. Büyük kentler başta olmak üzere diyabet tüm Türkiye'yi etkiliyor. PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological) çalışmasına göre; Türkiye, diyabet yayılma hızı bakımından AB ülkelerine göre, yüzde 14,6 ile en üst noktada yer alıyor.Görme kaybına neden olan diyabetik retinopati ise, dünyadaki ortalama görme kayıpları içinde yüzde 5 rol alıyor. Diyabetin dünyadaki mali yükü de fazla. Türkiye'de diyabete ciddi bir bütçe ayırıyor. Türkiye'nin diyabet maliyeti 13 milyar."

        "90 DAKİKADA BİR KİŞİ KÖR OLUYOR"

        Her üç diyabetliden birinde diyabetik retinopati geliştiğini kaydedenProf. Dr. Süleyman Kaynak, her üç diyabetik retinopatisi olan kişiden birinin de görme kaybı yaşadığına ve 90 dakikada bir kişinin de diyabet yüzünden kör olduğuna dikkat çekti.

        Görme kaybının kişide yarattığı etkiyi; depresyon, fiziksel sağlıkta bozulma, bağımsızlığın kaybı, çalışma hayatı ve toplumsal kalıtım olarak açıklayan Prof. Dr. Kaynak, "Bu hastalar çok ciddi kalite kaybına uğrarlar, daha az yaşarlar, en hızlı şekilde tedaviye alınmalılar" dedi.

        EĞER BU BELİRTİLERDEN BİRİ VARSA...

        Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Başkanı Prof. Dr. Nur Kır ise, diyabetik retinopatili hastaların üçte birinde diyabetik maküler ödem görüldüğünü ve bunun da görme kaybının en önemli nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.

        Bulguları önemsemeyen diyabet hastalarında 5-8 yıl sonra diyabetik retinopati gelişebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Nur Kır, tedavi edilmediği takdirde ise görme kayıplarının yaşanabileceğini söyledi.

        Diyabetik makulopatinin, diyabetik retinopati hastalığı ile beraber görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Kır, şu belirtilere dikkat çekti:

        * Görme azalması,

        * Okuyamama,

        * Bulanık, dalgalı görme,

        * Renkleri seçememe,

        * Görme alanının bir kısmının kaybolması,

        * Işıktan rahatsız olma.

        Diyabette göz problemlerini önlemek için tavsiyelerde bulunanProf. Dr. Kır, şunları söyledi: "Hastanın kan şekeri düzeyi kontrol altına alınmalı, düzenli olarak göz muayeneleri yapılmalı, hastanın yakınması yoksa yılda bir kez göz muayenesi yaptırılmalı; retina bulguları oluşmuş ise; lazer tedavisi, göz içi enjeksiyon ve cerrahi tedavi önerilmeli."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ