Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Telefon uykusuzluk yapar mı?
        1

        Uzmanlar, gece yatmadan kısa süre önce bilgisayar, elektronik kitap ya da akıllı telefon kullanmanın ya da televizyon izlemenin kimileri için uykuya dalmayı güçleştireceğini uzun süredir vurguluyor.

        2

        Ulusal Bilimler Akademisi’nin dergisinde yayınlanan araştırmaya göre elektronik cihazlar, uykuya dalmayı sağlayan melatonin adlı hormonun salgılanmasını bastırıyor. Bu da uykuya dalmayı geciktiriyor.

        3

        Ulusal Uyku Vakfı’nın Amerika’da yaptığı araştırmaya göre; bireylerin yüzde 95’i, gece ışıkları söndürüp başını yastığa koymadan önce ya bilgisayar kullanıyor ya da elektronik kitap okuyor.

        4

        Amerika'nın Sesi'nin haberine göre; Uzmanlar, uykusuzluğun, şeker hastalığı, depresyon ve aşırı şişmanlığa yol açtığı uyarısında bulunuyor.

        5

        Yeni araştırma, gece yatmadan önce elektronik cihaz kullanmanın kişinin uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koyuyor.

        6

        Araştırma, San Francisco’daki California Üniversitesi’nden Matthew Christensen liderliğinde yürütüldü.

        7

        Christensen, “İnsan ne kadar yorgun olursa olsun akıllı telefonda haber sitelerine ya da Facebook’a bakmak, uyku kalitesini bozuyor” şeklinde konuşuyor.

        8

        Christensen ve ekibi, akıllı telefon kullanımının uyku kalitesi üzerindeki etkileriyle ilgili ilk çalışmaya imza attı.

        9

        Araştırmaya Amerika çapında 653 kişi katıldı. Katılımcılar, akıllı telefonlarına, ekran başında geçirdikleri süreyi izleyen bir uygulama yükledi.

        10

        Uygulama, akıllı telefon ekranlarının güç içinde açık kaldığı süreyi ölçüyor. Araştırma, 30 gün sürdü.

        11

        Bir başka araştırmaya daha katılan bu kişilerin gece kaç saat uyudukları ve uyku kalitesi izlendi.

        12

        Uzmanlar, her katılımcının bir ay süren araştırma boyunca ortalama 38 saat uyuduğunu belirledi.

        13

        Katılımcıların akıllı telefonları, bir saat içinde ortalama 3 dakika 7 saniye açık kaldı. Kişinin akıllı telefon kullanım süresi uzadıkça uyku kalitesi ve uyku süresinde düşüş yaşandığı gözlendi.

        14

        Christensen, araştırmanın gözlem odaklı olduğu hatırlatmasında bulunuyor ve akıllı telefon başında daha çok süre geçirmekle uyku kalitesinin azalması arasındaki bağlantıyı henüz tam olarak açıklayamadıklarını söylüyor.

        15

        Christensen şöyle konuşuyor: “Akıllı telefonla geçirilen süre arttıkça uyku kalitesi azalıyor şeklinde bir sonuca kesin olarak vardığımızı söyleyemeyiz.