Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Obezite cerrahisinde Türkiye'de bir ilk

        800'ün üzerinde hastanın obezite cerrahisi operasyonunu başarı ile gerçekleştirerek sağlığına kavuşturan Op. Dr. Hasan Erdem, tüp mide ameliyatlarında kullandıkları yeni tekniği açıkladı.

        Işıklı kalibrasyon tüpünün son teknoloji imkânları ile üretilmiş bir alet olduğunu belirten Dr. Erdem, “Standart bir tüp mide ameliyatında kalibrasyon tüpü vardır. Mideyi onun üzerinden ilerleyerek küçültürüz. Şimdi ise çok daha gelişmiş bir versiyonunu kullanıyoruz. Tüpün içinde ışık olduğundan el yordamıyla değil göz yordamıyla ilerleyebiliyoruz. Böylece daha güvenli bir operasyon gerçekleştiriyoruz” dedi. Klasik kalibrasyon tüplerinde mideyi boşaltma problemi olduğunu belirten Dr. Erdem, “Yeni aletin bütün gözeneklerinde delik olduğu için mideyi tamamen boşaltmak mümkün hale geliyor. Ayrıca kalibrasyon tüpünden yaptıkları askı sayesinde mideyi tek hareketle kaldırıp, ameliyatı çok daha kolay yapabiliyoruz” diye konuştu.

        TÜRKİYE'DE İLK KEZ KULLANILDI!

        Türkiye’de ilk kez ışıklı kalibrasyon tüpünün kullanıldığını belirten Dr. Erdem, “Aletin içinde mideyi yay gibi geren bir aparat bulunuyor. Bu da mideyi bir yelkenli gibi açıp, gerip mide doku ve damarlarını, dalak ve mide fundusu arasındaki damarları çok daha net görmemizi sağlıyor. Önceki yöntemde görülebilecek kanamaları çok daha aza indiriyor, yani cerrahi güvenliği artırıyor” dedi. Yeni aletin süreyi kısaltarak ameliyatı daha güvenli hale getirdiğini belirten Dr. Erdem, “Önceki yöntemde kanama için çok daha endişeliyken şu an kanama ve diğer problemler konusunda çok daha rahatız” şeklinde konuştu.

        HASTA AÇISINDAN BÜYÜK AVANTAJ

        Işıklı kalibrasyon tüpünün ameliyat süresini kısalttığı ve kanama riskini azalttığı için ameliyat sonrası komplikasyon oranını da azalttığına dikkat çeken Dr. Erdem, “Ameliyat daha kısa sürede sona erdiği için hasta daha az narkoz almış oluyor ve hastanın ağrısı daha az oluyor. Operasyon sonrası hasta daha erken hareket etmeye başlıyor ve normal yaşantısına dönüşü de hızlanıyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ