Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Brezilya'da Zika virüsüyle doğan bebekler 3 yıl izlenecek

        Brezilya hükümeti, hamileliğinde Zika virüsü kapan annelerin bebeklerinin 3 yaşına gelinceye kadar izlemeye tabi tutulacağını açıkladı.

        Brezilya Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, annesi Zika virüsü taşıyan bebeklerin, bu virüsün neden olduğu mikrosefali (bebeğin başının küçük olması) dışındaki olası sorunların varlığını tespit etmek için izleneceği bildirildi.

        Açıklamada, hamilelikleri sırasında sivrisinek yoluyla virüs bulaşan annelerin bebeklerinde işitme ve görme kaybı ile kol ve bacaklarda sakatlık olup olmadığının takip edileceği duyuruldu.

        Bakanlık, 2015'in ekim ayından bu yana 2 bin 100'den fazla mikrosefali vakası görüldüğü bilgisine de açıklamada yer verdi.

        Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015'te Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

        Zika'nın hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

        Dünya Sağlık Örgütünün 15 Haziran tarihli son verilerine göre, Zika virüsüne 2007-2016 yıllarında 60 ülkede rastlandı. Virüs, salgın şeklinde bu ülkelerin 14'ünde 2007-2014 yıllarında görülürken, 2015 yılı başında 46 ülkede ilk kez salgın şeklinde etkili oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ