Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 30 yıl boyunca sigara içen Asım Yanık 24 saat oksijen cihazına bağlı!

        Konya'da 30 yıl boyunca içtiği sigara yüzünden akciğerleri iflas eden ve durumu her geçen gün kötüye giden 57 yaşındaki Asım Yanık, yaşamını 24 saat oksijen cihazına bağlı sürdürüyor.

        Çeşitli sağlık problemlerinden dolayı 2002'de gittiği hastanede tüberküloz (verem) olduğunu öğrenen Yanık'ın akciğerlerinin bir kısmı alındı. Bir yıl sonra şikayetleri artan Yanık'a hava yollarını daraltan ve solunumu güçleştiren KOAH teşhisi konuldu. Rahatsızlığı ilerleyen ve akciğerleri tamamen işlevini yitiren Yanık, artık nefes alamamaya başlayınca oksijen cihazına bağlandı.Yürüme yetisini kaybeden Yanık, bulunduğu her yerde oksijen cihazına ihtiyaç duyması nedeniyle yaşamını 24 saat boyunca bu cihaza bağlı sürdürüyor.

        HASTALANINCA SİGARAYI BIRAKTI ANCAK GEÇ KALDI

        "Sigara benim hayatımı çaldı" diyerek sözlerine başlayan Yanık, 3 yaşında çocuk felci geçirmesine rağmen birkaç yıl öncesine kadar yürüyebildiğini, yardımsız tüm işlerini halledebildiğini söyledi.Ortaokul yıllarında arkadaş ortamında sigaraya başladığını ifade eden Yanık, annesinin ikazlarına rağmen sigara içmeye devam ettiğini dile getirdi. Ailesine bırakacağına dair verdiği sözü tutmadığını aktaran Yanık, "Bu konuda çok hassas olan annemin vefatında bile sigara içtim. Sigara vücuduma zarar vermeye başladı. Sağlığımdan olmaya başladım. Tüberküloz teşhisiyle büyük zararları ortaya çıkmaya başladı. O gün sigarayı bıraktım ancak iş işten çoktan geçmişti. Bir bir zararları ortaya çıktı. Akciğerimin bir kısmını aldılar, kortizonlu ilaçlar kullandım. Vücudum şişti. Tekerlekli sandalyeye mahkum oldum" diye konuştu.

        "KENDİMİ ZİYAN ETMİŞİM"

        Sigaranın zararlarını bilmesine rağmen bile bile kendisini uçuruma sürüklediğini anlatan Yanık, 22 yıldır aynı hayatı yaşadığı eşinin sigaranın pis kokusuna nasıl dayandığını hayretler içerisinde sorguladığını bildirdi.Yanık, hayatını mahveden sigaradan nefret ettiğini belirterek, "Vücudum gitti. Lavaboya bile yardım alarak gidebiliyorum. Felç hastası olmama rağmen yürüyebiliyordum ancak şimdi 2 metre bile hareket edemiyorum" dedi.

        Bu durumundan, sigara içenlerin ibret almasını isteyen Yanık, şunları söyledi:"Sigarayı değil, hayatımı söndürmüşüm. Sigarayı bıraktım ama hastalıklar peşimi bırakmıyor. Durumum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Sigara içtiğim dönemlerde hayatı boş yaşamışım. Kendimi ziyan etmişim. Nefessiz kaldığım oluyor. Oksijen cihazı bile yetersiz kalıyor. Nefes alabilmek için üç makine kullanıyorum. Bu işin sonu ne olacak bilemiyorum. İçenlere 'benim durumumu görmüyor musunuz, içmeyin' diyorum. Yalvarıyorum, kendiniz için olmasa bile aileniz için sigarayı bırakın. Her türlü zararı var."Oksijen cihazına bağlı olmasına rağmen sigarayı bırakarak esaretten kurtulduğuna işaret eden Yanık, hayatındaki tek pişmanlığının sigara olduğunu kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ