Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Diyabetlilere egzersiz önerisi!

        Uzmanlar, diyabet hastaları için düzenli egzersizin önemine işaret ederken, yemekten sonra iki saat içinde yapılacak egzersizin kan şekeri üzerine olumlu etkileri olduğunu belirtiyor.

        Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, düzenli egzersizin diyabet hastaları için büyük önem taşıdığını; hatta egzersiz sayesinde şeker ilaçları ve insülin dozlarının azaltılmasının, bazen de ilaçların kesilmesinin bile mümkün olabildiğini söyledi.

        Prof. Dr. Alaca, diyabet hastalarında kan şekerinin düzenlenmesi ve hastalığın vücudun çeşitli sistemlerine vereceği zararın en aza indirgenmesi için mümkünse her gün yemeklerden sonra iki saat içinde egzersiz yapılmasını önerdi. Egzersizin kalp-damar ve solunum sistemi üzerine olumlu etkileri yanında kas ve iskelet sistemine de önemli faydaları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Rıdvan Alaca, kilo kontrolünün sağlanması ve iyi olma hissinin egzersizin diğer faydalarından başlıcaları olduğunu vurguladı.

        Prof. Dr. Alaca, "Hatta düzenli egzersiz yapılması ile şeker ilaçları ve insülin dozlarının azaltılması ve bazen ilaçların kesilmesi bile mümkün olabilmektedir" dedi.

        "SPOR ÖNCESİ ŞEKERİNİZ 100-250 MİLİGRAM OLMALI"

        Isınma ve soğuma egzersizleri hariç haftada en az üç kez ve en az 30 dakika egzersiz yapılmasını önerdiklerini dile getiren Prof. Dr. Rıdvan Alaca "Egzersiz türü olarak yürüme, yüzme, hafif tempolu koşu ve bisiklet gibi aerobik egzersizler tercih edilmelidir. Ağırlık kaldırma ve dirençli egzersizleri ise tavsiye etmiyoruz. Önemli olan egzersizin belli bir düzen içinde, mümkünse her gün yapılmasıdır. Egzersiz öncesi dikkat edilmesi gereken kan şekerinin 100-250 mg/dl arasında olması gerektiğidir. 250 miligramın üzerindeki değerlerde egzersiz yapılmamalıdır. 100 miligramın altındaki değerlerde ise şekerli bir şeyler yiyerek egzersiz öncesi kan şekeri yükseltilmelidir. Yemek sonrasında yapılan egzersizlerin kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi yeni çalışmalarda gösterilmiştir. İdeali yemek sonrası iki saat geçmeden egzersiz yapmaktır. Hipoglisemi belirtileri (soğuk terleme, baygınlık hissi) gelişirse hemen egzersize son verilmelidir. Mümkünse egzersiz yalnız yapılmamalıdır."

        Dr. Alaca'nın egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları işe şöyle sıraladı:"Öncelikle bir ısınma periyotuna gerek var. Bu periyotta egzersizlere yavaş başlanıp devam edilmeli ve kalp atımları tedricen artırılmalıdır. Bu dönemde hafif tempolu yürüme ve germe egzersizleri 5-10 dakika süre ile yapılmalıdır. Kalp atımlarınızı artıracak ve akciğerlerinizin daha fazla çalışmasını sağlayacak olan aerobik egzersizlerdir. Bunlar ortalama yarım saat kadar yapılmalıdır. Yapabileceğiniz aerobik egzersizlerin başlıcaları tempolu yürüme, yüzme ve bisiklete binmedir. Soğuma dönemi kalp atışlarınızı yavaşça azaltacak az tempolu yürüme veya germe egzersizlerinden oluşur. Bunun için 5-10 dakika yeterlidir. Egzersiz sonrasında ise 15 dakika içinde özellikle düzenli egzersiz yapılmıyorsa kan şekeri ölçülmelidir."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ