Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türk müziği ile şifa dünyaya açılıyor!

        Osmanlı ve Selçuklu dönemindeki müzikle tedavi yöntemlerini uygulamak amacıyla kurulan Darüşşifa Müzik Araştırma ve Uygulama Topluluğu üyeleri, yurt içi ve yurt dışında verdiği "Makamdan Şifaya Tedavi Müzikleri" konserleriyle, Türk müzik makamları ile tedavi yöntemini günümüze taşıyor.

        Kültür Bakanlığı Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu Müdürü Fadıl Atik, ses sanatçısı Halil Erseven ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, 10 yıl önce darüşşifalarda uygulanan müzikle tedavi yöntemine ilişkin çalışma başlattı.

        Yaptıkları araştırmalar sonucu çeşitli verilere ulaşan Atik, Öztürk ve Erseven, 2006 yılında Edirne Türk Müziği Topluluğundan bir grup sanatçı ile Darüşşifa Müzik Araştırma ve Uygulama Topluluğunu kurdu.

        Çalışmalarını 2009'da "Makamdan Şifaya" adlı kitap ve CD'de derleyen ekip, aynı adı taşıyan konserler ile yurt içinde ve Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelerde müziklerini icra etmeye başladı.Bu yıl Uygulamalı Müzik Terapileri Derneği (UMTED) çatısı altında toplanan müzisyen ve sağlık profesyonelleri, Almanya, Hollanda ve Fransa ile yaptıkları ortak çalışmaların yanında, İngiltere, Makedonya ve Kongo Cumhuriyeti gibi birçok ülkeden işbirliği teklifi aldı.

        "FARKLI İLLERDE YAKLAŞIK 30 KONSER VERDİK"

        UMTED Başkanı Prof. Dr. Öztürk, Anadolu coğrafyasında Selçuklu ve Osmanlı hastanelerinde uygulanan, 1800'lü yılların ikinci yarısında terk edilen müzikle terapinin yeniden gündeme gelmesi için çalıştıklarını söyledi.

        Türk müziğinin tedavi amaçlı potansiyelini dünyaya gösterme çabasında olduklarını belirten Öztürk, bugüne kadar farklı illerde yaklaşık 30 konser verdiklerini ifade etti.

        Son bir yıl içerisinde Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelerde terapi konserleri verdiklerini dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:"Avrupa ülkeleri geleneksel Türk müziğinin terapi alanındaki potansiyelini fark etti. Müziğimizi oradaki Türkler üzerinde uygulamak amacıyla tedavinin nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorlar. Bununla ilgili birçok ülkeden davet alıyoruz. Konferans vermek üzere Londra'dan davet aldık. Biri Kongo Cumhuriyeti olmak üzere iki Afrika ülkesinden de işbirliği teklifi aldık. Almanya, Fransa ve Hollanda'da yaptığımız toplantılarda yetkililer, hastalanan gurbetçi vatandaşlarımıza müzikle tedaviyi uygulamaya çalıştıklarında, kendi kullandıkları müziklerin çok da etkili olmadığını söylediler. Bu kişilerin kültürel alt yapısında oluşan Türk müziğinin kullanılması üzerinde ortak çalışmalar yapıyoruz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ