Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kırmızı et kalp krizine neden oluyor
        1

        Kalp sağlığınızı korumak için sınırlı kırmızı et tüketin. Dünyada kırmızı eti çok fazla tüketen Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan gibi stan ülkelerinde ya da bölgelerinde koroner hastalıkları, kalp krizi çok yüksek oranda.

        2

        Türkiye'de ise Gaziantep, Adana, Şanlıurfa gibi kırmızı etin çok tüketildiği Güneydoğu Anadolu bölgesinde koroner kalp hastalıkları oranı çok yüksek.

        3

        Sonuçta, zayıflamak için protein diyeti olarak çok fazla kırmızı et tüketen kişileri 10-15 yıl sonra çok ciddi bir tehlike bekliyor: “Koroner kalp hastalığı.”

        4

        Protein için kırmızı etten daha fazla protein içeren kurubaklagilleri tercih edin. Hem protein alırsınız hem gereksiz yere doymuş yağ depolamamış olursunuz. Bu da kalp ve damar sağlığı için koruyucu olarak kabul edilir.

        5

        Protein 20 değişik aminoasidin birbirine uç uca, zincir gibi bağlanmasıyla oluşuyor. Vücudumuz bu 20 aminoasitten 11 tanesini kendi kendine üretebiliyor. Geri kalanan dokuz aminoasidi yediklerimizden karşılıyoruz. Bunların tamamını içeren protein kaynaklarına “tam protein kaynağı” deniyor.

        6

        Et, süt, yumurta, peynir gibi hayvansal gıdalar tam protein kaynağı kabul ediliyorlar. Bitkisel protein kaynakları arasında 9 aminoasidin hepsini sadece mercimek, nohut, bezelye, barbunya, fasulye gibi bitkiler içeriyor.

        7

        Eksik aminoasitler için kurubaklagilleri tahılla kombine edip birlikte alın. Mercimekli bulgur pilavı bunların en favorilerinden.

        8

        Benzer şekilde, pişirilirken içine az miktarda et ilave edilmesi protein kalitesini yükseltir. Kurubaklagil yemekleri, C vitamini kaynaklarıyla birlikte tüketildiklerinde de demirin vücuttaki etkisini artırır.

        9

        Kurubaklagillerdeki karbonhidratlar komplekstir yani posalı karbonhidrat kaynaklarının bağırsaklardan emilimi daha yavaştır.

        10

        Bu demek oluyor ki, bu kurubaklagiller, kırmızı etin aksine insülin hormonunu tetiklemez ve hipoglisemiyi düzeltir. Böylece açlık hissini azaltır.

        11

        Haftada en az 3 gün yağı abartmamak koşuluyla kurubaklagil ve tahıl tüketin. Favoriler sırasıyla mercimek, bezelye, barbunya, fasulye ve nohut.

        12

        TAM PROTEİN KAYNAĞI BİTKİLER

        Kurubaklagiller: Mercimek, Fasulye, Bezelye

        Tohumlar: Kinoa, Karabuğday, Chia tohumu, Kenevir tohumu

        Kuruyemişler: Antepfıstığı, Kabak çekirdeği

        HT GAZETE / Prof. Dr. Temel YILMAZ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ