Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Robotik yöntem hata payını minimuma indiriyor!

        Diz ağrıları, kalça ağrıları, yürüme, diz çökme sorunları, modern dünyada 40 yaş üstü birçok insanın en büyük derdi. Yaşlılığa bağlı veya başka nedenlerle oluşan eklem hasarlarında protezinden başka seçenek kalmayınca en büyük sorun, ameliyatlardaki hata payı ve ameliyat sonrası zorlu süreç.

        Diz ve kalça protezi ameliyatları da artık robotik cerrahi ile yapılabiliyor. Avrupa ve Amerika’da “altın standart” haline gelen robotik diz cerrahisi ameliyatı, pahalı olmasına rağmen giderek yaygınlaşıyor. Robotik yöntem, hata payını minimuma indirirken, ameliyat sonrası iyileşme sürecini de daha kısa, daha ağrısız ve daha kaliteli hale getiriyor.

        Geçtiğimiz günlerde Bursa’da ilk kez N.K. adlı SGK’lı bir hastaya robotla diz protezi takıldı. Robotik cerrahi çalışmalarını Amerika’da tamamlayan Uzm. Dr. Kayhan Turan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası hasta, aynı gün taburcu oldu.

        GÜNLÜK YAŞAMA VE AKTİVİTELERE DAHA KOLAY DÖNÜŞ SAĞLANIYOR

        Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Kayhan Turan bu teknikle ameliyatın, klasik protez ameliyatlarına göre avantajlarını şöyle sıralıyor: “Protez ameliyatlarının başarılı olması için protezin diz eklemine doğru yerleştirilmesi çok önemlidir. Protezin elle yerleştirildiği klasik ameliyatlarda doktorun deneyim ve becerisine bağlı olarak hata payı artar ya da azalır. Robotik diz cerrahisinin en önemli özelliği, hata payını 0,1 mm gibi minimuma indirmesidir; hatta cerrahın hata yapmasına izin vermez de diyebiliriz.

        Bu yöntemde önce hastanın dizinin 3 boyutlu haritası bilgisayara yüklenir ve hassas dijital ölçümlerle özel hazırlanan, kemik yapısına çok benzeyen protezin hastaya en uygun, en ideal şekilde yerleştirilmesi sağlanır. Ayrıca, eklemin sadece sorunlu kısmının yenilenmesine olanak tanıdığı için sağlıklı doku ve kemiği korumuş oluyor. Klasik ameliyatlara oranla daha küçük kesi yeterli olduğundan kan kaybı da daha az, iyileşme süresi çok daha hızlı, ağrı da daha az olur. Protezin hastaya en uygun şekilde yerleştirilmesi sayesinde ameliyat sonrası dizlerin tam bükülebilmesi de mümkün olur. Bu da hastanın dizini daha doğal hissetmesini, günlük yaşama ve aktivitelere kolay dönüş yapmasını sağlar.”

        Robotik diz cerrahisi ameliyatı, Bursa’nın yanı sıra İstanbul’daki tek bir özel hastanede yapılabiliyor. Robotik cerrahi ile “kalça protezi” ameliyatı ise, şimdilik sadece Bursa’da yapılabiliyor. Bursa’daki robotik diz ve kalça protezi ameliyatlarının SGK anlaşmalı olarak yapılabilmesi dar gelirli SGK’lı hastaların da, yüksek standarttaki bu yöntemden faydalanmasını sağlıyor. Uluslararası standartlardaki birçok hastanesi ve doğal termal kaynakları ile sağlık turizminde önemli bir yere sahip olan Bursa, ortopedik cerrahide robotik yöntemlerin SGK anlaşmasıyla yapılabildiği tek il olarak ortopedik cerrahinin merkezi olma yolunda da ilerliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ