Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Hekimlikte kadınlar mı daha iyi yoksa erkekler mi?

        19 Aralıkta JAMA Internal Medicine‘da yayınlanan bir araştırma bu sorunun cevabını verdi.

        Hastaneye yatırılan yaşlı hastalar erkek hekimlere göre kadın hekimler tarafından tedavi edildikleri takdirde, ölüm oranları ve hastaneye yeniden yatış oranlarının daha düşük olduğu gözlenmiş.

        1,5 MİLYON HASTA DEĞERLENDİRİLDİ

        Medimagazin'in haberine göre; Sonuçlar aynı zamanda aile sorumluluklarının kadın hekimlerin işlerini etkilediği tezini de çürütmüş bulunuyor.

        Harvard T. H. Chan School of Public Health (Harvard Halk Sağlığı bölümü) Doktoru Uysuke Tsugawa’nın yayınlanan çalışmasında; 1 ocak 2011- 31 aralık 2014 arası hastaneye yatan 1,5 milyon hasta değerlendirildi. Özellikle 30 gün ölüm ve yeniden yatış oranına bakıldı ve bu durumların hekimin cinsiyetine bağlı olup olmadığı, bağlıysa da ne kadar etkili olduğu değerlendirildi.

        SEPSİS VE PNÖMONİ'DE KADINLAR DAHA İYİYKEN...

        Kadın hekimlerin ve erkek hekimlerin hasta dağılımları benzerdi. Hekimlerin düzeltilmiş ölüm oranları kadın hekimlerde yüzde 11.07 iken erkek hekimlerde yüzde 11.49 olarak bulundu. Yeniden hastaneye yatış oranları ise kadın hekimlerde yüzde 15.02 erkek hekimlerde yüzde 15.57 olarak bulundu. Sonuçların istatistiki olarak anlamlı olduğu gözlendi. Hastalık bazında sepsis, pnömoni, akut böbrek yetmezliği ve aritmi tedavisinde kadınlar daha iyi iken, sindirim sitemi kanamaları, idrar yolu enfeksiyonları ve konjestif kalp yetmezliğine bağlı ölümlerde hekimin cinsiyet farkının istatistiksel anlamı yoktu.

        REKLAM

        Hastaneye tekrar yatış durumlarında bir çok hastalık için kadın hekimlerin tedavi ettiklerinde anlamlı azalma izlendi.

        Araştırmacılar ayrıca, erkek hekimlerin kadın hekimler kadar iyi hasta bakmaları durumunda yılda 32 bin ölümün önlenebileceğini ifade ettiler. Yazarın özellikle altını çizdiği husus ise şu oldu; "Kadın hekimlerin hasta bakımındaki bu başarısı göz önüne alındığında, onların daha az maaş alması ve akademik kadrolarda daha az yer almaları haksızlığının üstünden gelmeye çalışmalıyız."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ