Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türk cerrahın tekniği tıp literatürüne girdi

        Dünyada ilk kez uygulanan yöntemi, Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil buldu. Prof. Dr. Erbil’in tekniği ile tiroid kanserlerinde nükleer tıbbın kullanılmasına olan ihtiyaç ve ameliyat sonrası ses kısıklığı gibi komplikasyonlar ortadan kalkıyor.

        İYİLEŞME ORANI YÜZDE 100'E YAKIN

        Her yıl Türkiye’de 20 kişide görülen tiroid kanserlerinde tedavi ile iyileşme oranının yüzde 100’e yakın olduğunu belirten Prof. Dr. Yeşim Erbil, özellikle kanseri nüks eden ve ikinci kez ameliyat edilmesi gereken hastalarda kullanılacak tekniği hakkında şunları söyledi:

        "Daha önce kullandığımız teknikte radyoaktif madde kullanılıyordu ve madde yardımıyla tümörün olduğu bölgeyi tespit ederek tümörü temizlemeye çalışıyorduk. Ancak o yöntemde tümör tam olarak temizlenemiyordu. Ayrıca daha önce ameliyat edildiği için o bölgede dokular birbirine yapışık oluyordu ve tümörün olduğu bölgeye erişmek zor oluyordu. Şimdi ise manyetik bir madde veriyoruz. Manyetik olduğu için hem ameliyat edilecek bölgeye ulaşmayı kolaylaştırıyor hem de nükleer tıbba ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Önceden bu ameliyatları sadece nükleer tıp biriminin olduğu hastanelerde gerçekleştirebiliyorduk. Yeni teknikle ameliyat süresi de 2 saatten 30 dakikaya indi. Bunun yanı sıra ses kısıklığı, ameliyat yaralarının iyileşmesi gibi komplikasyonlar daha az oluyor."

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ