Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yerli ‘yetim ilaç’ geliyor

        İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü, 2 bin kişiden ancak birinde görüldüğü için “nadir” ya da “yetim” hastalık olarak adlandırılan, çoğunlukla genetik bozukluktan kaynaklanan hastalıklara çare olmak için “Mavi Gen” isimli bir proje başlattı.

        Projeye göre, sponsor bulunması halinde çok az kişide görüldüğü için ilaç firmalarının üretmek istemediği “yetim ilaçlar” Türkiye’de imal edilecek. İlk etapta formülü bilinen ve patentle korunmayan pahalı ilaçları üretmek istediklerini belirten İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, “Bu projeyle, nadir hastalığı olan çocukların ve ailelerinin genlerini inceliyoruz. Amacımız hastalığın hangi genden kaynaklandığını bulmak. Maalesef ilaç firmaları bu hastalıklar için üretim yapmayı ticari olarak tercih etmiyor. Dolayısıyla bu hastalar biraz yetim kalıyorlar. Yurtdışından temin edilen yetim ilaçlarla bir hastanın bir yıllık tedavi masrafı 1 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Yurtdışında artık patentle korunmayan ancak çok pahalı olan bu ilaçları merkezimizde üretebilirsek çok ucuza mal edebiliriz.

        REKLAM

        Önümüzdeki süreçte yetim ilaçlarla ilgili Ar-Ge çalışmalarına başlayacağız. Sponsorlardan destek bekliyoruz. Ben bunun yapılabileceğine, birkaç tane yetim ilacın burada yapılıp satılabileceğine inanıyorum” diye konuştu.

        NADİR (YETİM) HASTALIK NEDİR?

        Avrupa’da, 2000’de 1 kişide görülen hastalıklar “nadir” kabul edilmektedir. Bugüne kadar 7 ila 8 bin nadir hastalık keşfedilmiş. Bunların ancak yüzde 1’i için ilaç temin edilebilmektedir. Söz konusu hastalıkların yüzde 80’i genetik geçişli ve yüzde 75’i de çocukları etkiliyor.

        Melis APAYDIN İDE / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ