Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Zihinsel hastalıklarla özdeşleşen mimari resimler...
        1

        İtalyan Grafik sanatçısı Federico Babina, geçtiğimiz günlerde "Archiatric" ismini verdiği bir proje yayınladı. Benzersiz proje, onarılması gereken mimariyle kıyaslanan zihinsel hastalık ve rahatsızlık olan 15 farklı durumu tasvir ediyor. Resimler soyut ve unutulmayacak cinsten ama aynı zamanda ilham verici...

        2

        Cinsel Kimlik Bozukluğu: Kadın ya da erkeğin karşı cins ile olan kuvvetli özdeşimi ve kendi cinsiyetinden ötürü duyduğu yüksek stres ile karakterize bir tanıdır.

        3

        Narkolepsi: Gündüz aşırı uyku eğilimi ile karakterize edilen nöropsikiyatrik bir rahatsızlık.

        4

        Yeme Bozukluğu: Yeme davranışı ve yemekle ilgili duygular ve düşüncelerin bireye ciddi boyutlarda rahatsızlık vermesiyle ortaya çıkar.

        5

        Fobi: Herhangi bir şeye karşı duyulan korkunun, kişinin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi durumudur.

        6

        Alzheimer: Gittikçe ilerleyen bir şekilde bilişsel yeteneklerin yıkımına neden olan bir beyin hastalığıdır.

        7

        Anksiyete: Sıkıntı, huzursuzluk, kötü bir şey olacakmış endişesi ve fiziksel belirtilerin eşlik ettiği yoğun korku halidir.

        8

        Disleksi: Bir öğrenme bozukluğu çeşitidir. Disleksinin en belirgin özelliği kelimelerin harflerin tersten algılanmasıdır.

        9

        Şizofreni: Beyindeki kimyasal maddelerin iletiminde bir bozukluk olması ve beyin yapısında bazı farklılıkların görülmesiyle ortaya çıkan bir beyin hastalığıdır.

        10

        Depresyon: Kişilerde üzüntülü durumun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması ruh sağlığı sorunudur. Bu da depresyon olarak tanımlanır.

        11

        Bipolar: Manik Depresif Bozukluk olarak da bilinen Bipolar Bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediği takdirde intihar yoluyla ölüme neden olabilen ciddi bir psikiyatrik hastalıktır.

        12

        Insomnia: Uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte güçlük veya uykunun dinlendirici olmaması gibi şikayetler olarak tanımlanır.

        13

        Otizm: Yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.

        14

        Demans: Genellikle 50 yaşının üzerinde ortaya çıkan ve çoğu kez yavaş ilerleyici olan, beynin bilgi, davranış ve gündelik yaşamı sürdürme konularında gösterdiği yetersizliktir.

        15

        Obsesif Kompulsif Bozukluk: İnsanları tekrarlanan düşünce ve davranışlar döngüsüne hapsederek kısıtlayan bir hastalıktır.