Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Rektum kanserine karşı yeni çözümler

        Kolorektal kanserler olarak adlandırılan kolon ve rektum kanseri dünyada ve Türkiye’de 3’üncü sıklıkta görülüyor. Türkiye’de her yıl 12-13 bin kişi rektum kanseri tanısı alıyor. İlerlemiş rektum kanserinde günümüz standart tedavi protokolü; ilaç ve ışın tedavisi yapıldıktan sonra cerrahi olarak çıkarılması esasına dayanıyor. Bu yöntemle çok başarılı onkolojik sonuçlar elde edilmesine karşın, hastalar; kalıcı torba, cinsel fonksiyon bozuklukları, kötü dışkılama ve dışkı kaçırma gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Bu durumda alternatifler arasına ameliyatsız tedavi seçeneği giriyor.

        YENİ BAKIŞ AÇISI

        REKLAM

        Son 5 yıldır dünyanın bu alanda önde gelen sayılı merkezleri rektum kanserini ameliyatsız tedavi etme konusunda çalışıyor. Bu doğru hasta seçilmesi ve hastanın kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarından yararlanarak çok sıkı takip altında tutulması anlamına geliyor. Bu merkezlerde; cerrah, radyolog, nükleer tıp uzmanı, medikal onkolog ve radyoterapi uzmanı yanında iyi bir MR, PET ve endoskopi altyapısı bulunması gerekiyor.

        10 YILDA 2 BİN 200 HASTAYA UYGULANDI

        Ameliyatsız rektum kanseri tedavisi ilk olarak 1996’da Brezilya’da Angelita Habr Gama tarafından gerçekleştiriliyor. Dünyada son 10 yılda 2200 hastaya ameliyatsız rektum kanseri tedavisi yapıldığı ve gelişmelerin rektum kanserli hastaların yüzde 50’sinin ameliyatsız olarak tedavi edilebileceğini gösterdiği belirtiliyor. Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, bu yeni tedavi yaklaşımıyla Türkiye’de 2013-2017’de 147 rektum kanserli hastayı tedavi ettiklerini söyleyerek, “Bunlardan ileri evre rektum kanserli 37 hastaya yeni tedavi protokolüne tabi tutulmalarından sonra öncelikle standart cerrahi tedavi uyguladık. 3 yıl boyunca radyolojik görüntüleme metotlarımız ve patolojik sonuçları inceleyerek yüzde 95 doğru adayları seçtiğimizi kanıtladık. Son 2 yıldır da lokal ileri toplam 27 vakayı ameliyatsız rektum kanseri tedavi protokolüne aldık. Yaptığımız çalışmalarda yüzde 52 oranında hastanın tümörü tamamıyla silindi ve bu hastalar rektum kanserinden ameliyatsız kurtulmuş oldu” diyor.

        REKLAM

        YAŞAM KALİTESİ

        Ameliyatsız rektum kanseri tedavisinin olumlu onkolojik sonuçlarının yanında hastanın yaşam kalitesine katkı yapabileceği de belirtiliyor. Muhtemel avantajları şu şekilde sıralanıyor:

        * Torbasız yaşam

        * Dışkılama alışkanlıklarının daha iyi olması

        * Dışkı kaçırma olmaması

        * Sık tuvalete çıkmak zorunda kalmamak

        * Cinsel fonksiyonların etkilenmemesi

        * Hayat kalitesinin artması gibi pek çok avantajı bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ