Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık "40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde 1 oranında azalıyor"

        Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak 40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde 1 oranında azaldığını belirterek, 60 yaşından büyük kişilerin yılda en az bir kez böbreklerini kontrol ettirmesi gerektiğini anlattı.

        HASTALIK GENELDE SESSİZ SEYREDER

        9 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Demirel, kronik böbrek hastalığı, dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur olduğunu ifade etti.

        Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kronik böbrek hastalıkları, nedenleri, risk grupları, erken tanı, tedavi ve korunma konularında halkı bilgilendirmek, konuya dikkat çekmek, farkındalığı artırmak amaçlı etkinlikler düzenlendiğini anlatan Dr. Kadir Demirel, Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler. Özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz.

        REKLAM

        Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir. Böbrek yetmezliğine eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riski vardır. Kronik böbrek hastalıklı bireylerde ölüm riski genel toplumdan 10-30 kat daha yüksektir. Kronik böbrek hastalığı her yaşta görülebilir, ancak yaş ilerledikçe hastalığın sıklığı giderek artar. Yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak, 40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde 1 oranında azalır. Ayrıca yaş ilerledikçe sıklığı artan diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları da böbreklerin bozulmasına yol açar. Bu nedenle, 60 yaşından büyük kişilerin yılda en az bir kez böbreklerini kontrol ettirmesi gerekir" diye ifade etti.

        8 ALTIN KURAL

        Dr. Demirel, 'kronik böbrek hastalığından korunmak için sekiz altın kuralı ise; "Sağlıklı besleniniz ve vücut ağırlığınızı koruyunuz. Düzenli egzersiz yapınız. Tuzu azaltınız. Yeterli sıvı alınız. Sigara içmeyiniz. Ağrı kesici ilaçlardan kaçınınız. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürünüz. Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettiriniz" şeklinde açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ