Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kadriye Nur Bebek arabada doğdu!

        İzmir’in Torbalı ilçesinde yaşayan Mustafa-Ümmü Özvatan çiftinin ilk bebekleri Kardelen, 4 yıl önce 7 aylık dünyaya geldi. Bir yıl sonra hayata ‘merhaba’ diyen İbrahim Rahman ise evde doğdu.

        Üçüncü bebeğine hamile anne, 8 mart günü sancılandı. Hemen eşini arayıp kendisini hastaneye yetiştirmesini söyledi. İşten gelen Mustafa Özvatan, eşini arabalarının arka koltuğuna yatırıp hastaneye doğru yola çıktı. Hastaneye 15 dakika uzaklıktaki evlerinden yola çıkan anne adayı sokaklarından çıktıkları sırasında suyunun geldiğini hissetti. Doğum eyleminin başladığını anlayan anne eşine daha hızlı gitmesini söyledi.

        "MALZEMELERİ GETİRİN DOĞUMU ARABADA YAPTIRACAĞIM"

        Baba aracıyla hastanenin acil servisinin önüne yanaştı. Hemşireler hemen annenin yanına gelip, anneye ilk müdahaleyi gerçekleştirdi. Hemşireler hemen Acil Tıp Uzmanı Dr. Sevcan Baki Baskın’a haber verdi. Koşarak arabaya gelen Dr. Baskın, bebek sesinin geldiğini fark ederek, doğumunun başladığını gördü. Anneyi daha rahat bir pozisyona alan Dr. Baskın baş kısmı çıkan bebeğin emniyeti ve sağlığı için doğumu arabada gerçekleştirmeye karar verdi. Dr. Baskın, hemşirelere, ‘Doğumu arabada yaptıracağım, gerekli malzemeleri getirin’ dedi. Dr. Baskın bebeğin doğumunu gerçekleştirip kordon bağını da arabada kesti. Hemen giydirilen bebek, acil servise götürülürken, anne de hemşirelerin yardımıyla hastaneye götürüldü. İlk kontrollerin ardından hem bebeğin hem de anenin sağlıklarının iyi olduğunu tespit edildi.

        "KÖŞEYİ DÖNÜNCE BEBEK ÇIKMIŞTI"

        Doğum heyecanını fazlasıyla yaşayan baba, "İşe giderken az sancısı vardı. 9 gibi aradı suyu gelmiş. Arabaya bindirdik yolda doğum yaptı. Hastaneye gelmeden 5 dakika önce doğdu. Bebeği annesi tuttu, ben arabayı kullanıyordum. Stres ve heyecan vardı. Doktorlarımız ve hemşire hamınlar sayesinde sağsalim yavrumuzu kucağımıza aldık" dedi. Yolda doğum eyleminin gerçekleştiğini fark eden anne ise, "Sancılar arada gelip geçiyordu, yine öyle olacak zannettim. Doğduğunu yoldayken hissettim. Evin köşesini döndükten sonra bebek çıkmıştı" diye konuştu.

        "BEBEĞİN GÜVENLİĞİ İÇİN"

        Kendileri için de heyecan ve mutluluk verici olay hakkında bilgi veren Dr. Baskın, "Hemşireler acil servise gelip bir doğum var dediler. Biz de koşarak gittiğimizde anne arka koltukta uzanıyordu. Bebeğin seslerini duydum. Baktım ki bebeğin kafası ve omzu çıkmıştı. Doğum eylemini arabanın arkasında gerçekleştirdik. Orada bebeğin kordonunu kestik. Kestikten sonra çocuk uzmanımızla birlikte acil serviste bebeğin ilk müdahalelere yaptık. Ve bebeği daha sonra gerekli takipleri için Yenidoğan Bakım Servisi’ne yönlendirdik. Çok sağlıklı bir bebeğimiz oldu. Aracın arkası sıkışıktı. Ancak acil tıp olduğum için her türlü zorlu koşula hazırız. Ambulansta doğum yaptırmıştım ama arabada ilk defa doğum yaptırdım. Müdahale yapmak biraz daha zordu ama her şey sağlıklı doğumun gerçekleşmesi içindi. Eğer anneyi hastaneye alsaydık bebek bir yere kafasını vurabilirdi. Bu yüzden doğumun aracın arkasında yapılması gerekiyordu" dedi.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ