Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Balıkta hangi vitaminler ve mineraller bulunur?

        Balıkların sindirimi çok daha kolaydır, yağ oranı azdır. İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın balıklar, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır. Balıklarda kalori daha düşüktür, kilo verme programlarında önemli bir aktör olarak rol alırlar. Balık yemek, vücut direncini arttırır, enfeksiyonlara karşı korur, kolesterolü düşürür, kalp damar sistemini destekler, beyin ve hücrelerin gelişimine katkıda bulunur, yaşlanmayı geciktirir, depresyona karşı mutluluk duygusunu artırır.

        Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Banu Kazanç, HABERTURK.COM okurları için balık yemenin faydaları hakkında bilgi verdi.

        SİNDİRİMİ KOLAY

        Balık; lezzetli ve hazırlaması kolay bir besindir. Kaliteli protein, çeşitli vitamin ve mineral içermesi, sindiriminin kolay oluşu, kalori, doymuş yağ ve kolesterolünün düşük olması ile tercih nedeni olmakta sağlıklı beslenme için mutlaka tüketmeniz gereken besinlerdendir.

        REKLAM

        KALİTELİ PROTEİN KAYNAĞI

        Balık kaliteli protein kaynakları arasında yer alır. Protein miktarı balık türleri arasında büyük farklılık göstermez ancak yağ miktarları arasında büyük farklılıklar vardır. Bu nedenle balıkların enerji değerleri, bileşimlerinde bulunan yağ miktarına göre değişir; yağlı balıkların enerji değerleri yani kalorileri, yağsız balıklara oranla daha yüksektir. Sadece balık türüne göre değil, aynı balık türü içinde mevsimsel koşullar, beslenme özellikleri, suyun tuz oranı ve diğer çeşitli faktörler balık etinin içerdiği yağ miktarını etkiler. Genellikle, beyaz etli balıkların yağ oranları daha az, daha koyu renkte olan balıklarda yağ oranı fazladır.

        BALIKTA BULUNAN MİNERAL VE VİTAMİNLER

        Balık, vitamin A ve D, fosfor, magnezyum, selenyum, çinko ve iyot olmak üzere, vitamin ve mineral kaynağıdır. Balık; demir ve çinko gibi vücut için çok önemli olan iki mineralden son derece zengindir.

        REKLAM

        OMEGA 3'SÜZ OLMAZ

        Bütün balıklar sağlığınız için yararlıdır ama özellikle içeriğinde Omega-3 bulunduran somon, ton, sardalye, alabalık, uskumru, hamsi ve istavrit gibi yağlı balıklar daha da yararlıdır. Birçok hastalık riskine karşı kandaki kolesterol miktarını azaltmak, kalbi korumak, vücut ve beyin en iyi şekilde çalışması, omega-3 gereksinimlerini karşılamak için dört mevsim haftada iki kere balık yemelisiniz. Dünya Sağlık Örgütü, insanların günde yaklaşık 4 gram omega-3 yağ asidine ihtiyacı olduğunu, günlük toplam kalorinin en az yüzde 2’sinin Omega 3 asitlerinden sağlanmasını önermektedir.

        D VİTAMİNİ KİLO KAYBI VE BALIK

        D vitamini eksikliğinin pek çok hastalıkla ilişkilendirilmesinin yanı sıra obezitenin nedeni olarak görülüyor. Bu sebeple D vitamini son yıllarda pek çok çalışmanın ilgi alanı olmaktadır. Balık ve deniz ürünleri bu vitaminin mükemmel bir kaynağıdır.

        REKLAM

        BEYİN FONKSİYONLARI VE KUVVETLİ HAFIZA İÇİN BALIK TÜKETİN

        Yaşlanmanın sonuçlarından biri de beyin fonksiyonlarının, bilişsel gerilemesidir. Bilimsel çalışmalar sonucunda, hafıza ve duygu kontrolünde beyin merkezlerinde daha gri maddenin bulunması avantaj sağladığı öngörülüyor. Çağın en korkulan hastalığı olan alzheimer riskini azaltmak için haftada en az bir kez küçük balık yemenin gri madde nöronlarını korumaya yardımcı olduğu vurgulanıyor.

        Balık ve kabuklu deniz ürünleri gece görüş artırmada etkili olabilen A vitaminin bir formu olan retinol içerir. Omega-3 yağ asitleri, yaşa bağlı gözdeki retina merkezinin bozulması (makula dejenerasyonu) riskini azaltıyor.

        KEMİKLER İÇİN YARARLIDIR

        Ton, sardalya gibi konserve balıklar ile yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar kalsiyum ve fosfor için iyi birer kaynaktır. Bu özelliği nedeniyle, kemik erimesi sorununu yaşayan ve menopoz dönemindeki kadınların balık etini fazla tüketmesi çok faydalıdır.

        REKLAM

        DÜZENLİ BALIK TÜKETİMİ İLE YAŞAM KALİTENİZİ ARTIRIN

        Depresyon, kalp hastalığı ya da obezite gibi hastalıklar dünyada yaşanan sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Özellikle düşük omega-3 düzeyleri ile depresyon arasında ciddi bir ilişki vardır. Omega-3’leri düşük olan kişilerde depresyon görülme olasılığı çok daha fazladır.

        BALIĞI NASIL PİŞİRDİĞİNİZE DİKKAT EDİN!

        Balıktan istenen faydanın sağlanabilmesi için nasıl pişirildiğine de dikkat etmek gerekir. Balığı ızgarada ya da fırında pişirmek daha sağlıklıdır. Yağda kızartıldığı zaman kolesterol ve yağ oranı arttığı için sağladığı fayda oranını düşürerek avantajını kaybeder. Kızartma sırasında oluşacak trans yağlara ve daha yüksek kalorilere maruz kalmamanız için balığı yağda kızartmamalısınız Balığı ızgarada, buğlama yaparak ya da fırında pişirmenizi tavsiye ederiz.

        PORSİYON NE OLMALI?

        REKLAM

        Ortalama 150 gramlık bir ölçü, bir avucunuzun büyüklüğünde kılçıksız, fileto olarak hazırlanmış bir balık için uygundur. Tane ile satılanlar için 200 - 250 gram arası olanları bir porsiyon olarak kabul edebiliriz. Küçük tane balıklar 250 - 300 gram arasında bir porsiyon olabilir. (Hamsi, sardalye, gümüş balığı, istavrit vb.) Balık dilimi: Yuvarlak büyük balıkların 2 - 3 cm kalınlıkta dilimlere kesilerek porsiyon olarak servisidir, 180 – 200 gram arası iyi bir ölçüdür.

        BALIĞIN YANINDA NE YEMELİYİM?

        Balık ile birlikte düşük kalori ve lif içeriği yüksek vitamin ve mineraller içeren salataya ek olarak yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye veya havuç gibi buharda pişirilmiş sebzeler ekleyebilirsiniz. Balıkta en az bulunan vitamin ise C vitaminidir. Balık yanında yenilecek bol limonlu bir yeşil salata, bu açığı da lezzetli şekilde kapatan çok iyi bir seçimdir.

        BALIK TUTUN

        Size bir önerimiz de balık tutmak olacak. Temiz havada yapacağınız bu hobi, sağlığınız ve stresiniz için çok uygundur. Kendi balığınızı tutarak, pişirmek de ayrıca bir keyif ve lezzet katacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ