Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık İnsan ne kadar uyumalı?
        1

        İnsanlar, biyolojik saat dediğimiz aydınlık ve karanlıktan oluşan 24 saatlik periyotlara adapte olmuşlardır. İnsanların yüzde 90’ı hepimizin ideal olarak bildiği 7.5-8 saat kadar uyumaktadır.

        2

        Yüzde 5’lik bir grup 6 saatin altında uyurken, geri kalan yüzde 5 uyumak için 12 saat ve üzerinde bir süreye ihtiyaç duymaktadır. İdeal uyku miktarımızı, basitçe sabah kendimizi dinlenmiş hissetmemizden ve gün içindeki performansımızdan anlayabiliriz.

        3

        Eğer ne kadar uyursanız uyuyun ertesi gün kendinizi dinlenmiş hissetmiyorsanız, uyku bozukluklarını da içeren tibbi bir kontrole ihtiyaç duyabilirsiniz.

        4

        DOĞRU YATAK SEÇİMİ ÖNEMLİ

        Omurga sağlığı için doğru yatak doğal eğriliklerin korunmasını sağlayan, eğriliklerde artma veya azalmaya yol açmayacak yataklardır.

        5

        Doğru yatağın seçilmesiyle omurgalar, bağlar, diskler ve sinirler üzerine aşırı yük binmeyecek ve sonuçta bu oluşumlardan kaynaklanan ağrılar ortaya çıkmayacaktır.

        6

        Doğru yatak seçimi konusunda kesin bir kural yoktur. yatağın olması gereken ölçülerden sertliğine, kumaş türünden tipine kadar çok fazla çeşit piyasada mevcuttur.

        7

        Her ortopedik yatağın herkese uygun olduğu da söylenemez. İlk alındığında iyi gelen bir yatağın ne kadar süre koruyacağı ve ne kadar süre sonra değiştirilmesi gerektiği de size bağlıdır.

        8

        YASTIK SEÇİMİ

        Yatak seçimiyle birlikte yastık seçiminin de omurga sağlığı açısından önemli olduğu unutulmamalıdır. Belde olduğu gibi boyun bölgesinin de normal duruş pozisyonu desteklenmelidir.

        9

        Özellikle yan yatışta başın yana düşmemesi, sırt üstü yatışta da arkaya sarkmaması gerekir. yastık ense ve boynu destekleyerek başın yana veya arkaya düşmesini engellemeli ve boyun kaslarındaki zorlanma en aza indirilmelidir.

        10

        UYKU PROBLEMİ YAŞIYORSANIZ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

        Uyku hayatınızın vazgeçilmez bir parçası. Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde uyku problemi yaşıyor. Sizin de uyku probleminiz varsa işte çözüm önerileri...

        11

        Uyku hem psikolojik hem de fizyolojik olarak ihtiyacınız. Ancak uyku düzeniniz bozulduysa, uyuyabilmek sizin için kâbusa dönmüş demektir.

        12

        Uyku sorununuzu çözmeden önce bu problemin nereden kaynaklandığını bilmeniz gerekiyor. İşte uykusuzluğun başlıca sebepleri:

        16

        * Bir yastığın ömrünün en fazla iki yıl olması gerekiyor.

        * Yatak odanızda loş ışık kullanın.

        17

        * Gündüz çok uykunuz geldiğinde 1 saatten az uyuyun.

        * Akşam yemeğinde ağır yemekler yemeyin. Yatmadan 3-4 saat önce yemek yemeyi kesmiş olun.

        18

        * Spor yapın; spor yaparak vücudunuzu disipline etmiş olursunuz.

        * Yatağa yattığınız andan itibaren stres yaratacak düşüncelerinizden kurtulun.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ