Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İtalya çalışan kadınlara aylık üç günlük regl izni verebilir!

        İtalya’da kamu kuruluşlarında ve özel sektörde çalışan kadınların regl dönemlerinde özel izin kullanabilmelerini öngören bir tasarı parlamentoda tartışılmaya başlandı.

        Business Insider'ın hazırladığı habere göre; Bu bağlamda İtalya, kısa süre sonra kadınlara regl izni vermeyi teklif eden ilk Batılı ülke olabilir. Ancak bunun etkisinin olumlu mu yoksa olumsuz mu olacağı tartışmalı bir konu.

        Independent gazetesinde yer alan habere göre; İtalya parlamentosu alt kanadı, kadın çalışanların regl döneminde, yaşadıkları ağrılı dönemleri daha kolay atlatmaları için her ay üç gün ücretli izin almalarına izin vermesini gerektirecek bir kanunteklifi düşünüyor. Yasalar önümüzdeki aylarda onaylanabilecek.

        REKLAM

        Bu hareket, kramplarla uğraşan kadınlar üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak ve bu izin sayesinde kadınlar standart hasta izni almayacaklar.

        Çin, Japonya ve Güney Kore'de bazı şirketlerde personel için benzer politikalar başlatmıştı.

        KADINLARDAN ÇOK ERKEKLER İSTİHDAM EDİLEBİLİR

        Öneri, Demokrat Parti’nin (PD) dört kadın milletvekilinden geldi.Ancak tasarıyı savunanlar kadar karşı çıkanlar da bulunuyor. Bu yasayı ayrımcı olarak niteleyen kesim; işverenleri, kadınlardan çok erkekleri istihdam etmeye yönlendireceğini savunuyor.

        Önerinin yasalaşması durumunda kadınlar, söz konusu şikayetleri için her yıl doktordan rapor alacak ve bu durumu belgelemek durumunda kalacaklar.

        The Guardian'ın haberine göre; Japonya gibi Asya ülkelerinde, kadınlar sosyal damgalamaya maruz kalmamak için ücretli regl iznini almaktan genellikle korkuyorlar.

        Washington Post'a konuşan ekonomist Daniela Piazzalunga ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Kadınlar regl sancıları yüzünden standart hasta izni kullanıyorlardı ama yeni yasa ile diğer izinleri kullanmalarına gerek kalmayacak. Öte yandan yasanın onaylanması halinde bu durum negatif yankı uyandırabilir. Şirketler arasında kadın çalışanlara olan talep azalabilir veya kadınlar maaş ve kariyer açısından daha fazla cezalandırılabilirler."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ