Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Unutkanlıkla savaşmanın yolları!
        1

        Uzmanlar 2 lobdan oluşan beynimizin her iki tarafını da eşit düzeyde kullanmamız gerektiğini söylüyor. Sağ lob hayal gücünü destekleyen yaratıcı lob. Ancak bilgi geleneksel yöntemlerle akılda tutulmaya çalışıldığında sol lobda kalıyor ve sağ loba kendini atamıyor.

        2

        Ama bu beceriyi kazanmak her yaştan insan için birtakım tekniklerle mümkün. Yani ‘süper hafıza’, kazanılabilecek bir beceri... HT Pazar'dan Sema Ereren'in haberine göre; Bunun için “40” anahtar sayımız. Çünkü çeşitli tekniklerle hafızanıza yüklenmeye başladıktan 40 gün sonra sonuç almaya da başlayacaksınız.

        3

        Telefon numarası ya da şifre

        Sayıları sevdiğiniz kelimelerle bağdaştırın. Mesela 1 kuğu, 2 güneş olabilir. Bu şekilde geliştirilen teknikle uzun bir numarayı bile kodlamanız sayesinde kolayca anımsayabildiğiniz söyleniyor.

        4

        Yol bulma

        Canlandırma tekniğiyle yönünüzü daha kolay bulabilirsiniz. Sussex Üniversitesi’nden Chris Bird, bunun için hayal gücüne sahip olmanın yeterli olduğunu söylüyor. Bird, bunu ispatlamak için öğrencilerine kısa videolar izletti.

        5

        Videolardan sonra bazı öğrencilere izlediklerini zihinlerinde canlandırmaları ve kendi kendilerine anlatmaları için 40 saniye zaman verdi. Diğerlerini doğrudan bir sonraki videoya geçirdi. Videoları kendi kendilerine anlatan öğrencilerin 1 hafta kadar sonra bile izlediklerini en az 2 kat daha detaylı hatırladıkları görüldü.

        6

        Sahi biz ne konuşuyorduk?

        Biriyle yaptığınız konuşmanın içeriğini anımsamak için ‘zihin haritaları’ yöntemini kullanabilirsiniz. Tony Buzan’ın 1960’larda geliştirdiği yöntem aslında bir not alma yöntemi. Ana konu bir sayfanın ortasına yerleştirildikten sonra renkli kalemlerle yapılan şekiller, büyüklü küçüklü notlarla adeta bir diagram gibi çizilir. Bu yöntemle beynin atıl kapasitesinin kullanılabileceği, bilgiler arası bağlantılar yapılabileceği ve yaratıcı düşüncenin önünün açılabileceği savunuluyor.

        7

        Randevu hatırlama

        Bu defa ‘hafıza sarayı’ yöntemini kullanıyoruz. Bu teknikte hatırlanması gereken şey zihninizde bir yere konumlandırılır. Mesela evinizdeki bir odayı ya da evinizin tümünü hafıza sarayı olarak kullanabilirsiniz. Bir odayı ya da evin tamamını saray olarak kullanabilirsiniz.

        8

        Biriyle gerçekleştireceğiniz randevunun detaylarını hatırlamak için hafıza sarayı niyetine evinizi kullanıyorsanız, hatırlamanız gereken ilk bilgiyi güzergâhınıza uygun olarak kapınızın önündeki paspasın altına, ikinci bilgiyi dış kapınızın üzerine, üçüncü bilgiyi ayakkabı dolabına koyabilirsiniz.

        9

        Pardon, isminiz neydi?

        Yeni tanıştığınız kişinin yüzüne uzun uzun bakın ve yüzü ile ismini bağdaştırmaya gayret edin. İlk 5 dakika sık sık o kişinin ismini söyleyerek aklınızda yer edinmesini sağlayın. Karşınızdakinin sizin isminizi anımsaması için de kendi isminizi konuşmanın ilk dakikalarında birkaç kez telaffuz etmeye çalışın.

        10

        Alışveriş listesi

        20 maddelik alışveriş listesine göz atın. Sonra listede yazanları başka bir kâğıda yazmayı çalışın. Belki ilk denemede zorlanacaksınız ama kendinizi zorladıkça hatırlamaya başlayacaksınız. Biraz önce söz ettiğimiz ‘hafıza sarayı tekniği’ alışveriş listelerini de aklınızda tutmanıza yardımcı oluyor. Hafıza sarayınızda belirlediğiniz lokasyonlara alışveriş listenizdekileri hayalinizde konumlandırdıktan sonra evden çıkın.

        11

        Arabam kayıp!

        Pek çoğumuzun başına gelen park krizinin esas sebebi, arabayı park edip yürümeye başladığımızda gitmekte olduğumuz yeri düşünmeye başlamamız. Bunun için park anında zihniniz gideceğiniz yerde değil park edilen alanda olsun.

        12

        Çevrenizde olanları aklınıza yazın. Bulamadığınız şey arabanız da arabanızın anahtarı da olsa sakin kalın. Çünkü belleğiniz siz panik olduğunuzda kötü bir hal alır. Panik olmak yerine bir yere oturun ve hikâyeyi geri sarın. Zihniniz rahatlamaya başladığında unuttuğunuz şeyi anımsayacaksınız.

        13

        Doğum günleri

        Sevdiklerinizin doğum gününü unutmamak için önerilen en basit çözüm, sevdiğinize vereceğiniz hediyeyi önceden satın alıp bir kenara koymak...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ