Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ankara'da çocuk bağımlılar için özel merkez açılıyor!

        Türkiye'nin ilk Kamu Hastaneleri Kurumu ve belediye işbirliğinde hizmet verecek Ankara'nın ilk Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) Ankara'da açılacak. Merkez, Ankara'da çocuk ve ergen bağımlılara hizmet veren ilk kurum olacak. Ankara 2. bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Altındağ Belediyesi'nin uzun uğraşları sonunda açılmak için gün sayan merkezde çocuk bağımlılar, Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir yöntemle tedavi edilecek. Tedavi, tıbbi ve sosyal olmak üzere iki aşamada gerçekleşecek. Alanında uzman hekimlerin uygulayacağı tedavi ile sağlığına kavuşan çocuklar, Altındağ Belediyesi'nin desteğiyle yaşam boyu sürdürmek isteyecekleri bir hobi edinecek ve meslek kazanmalarının yolunu açacak eğitimler alacak.

        CO-TERAPİSTLER BAŞARILARINI ANLATACAK

        ÇEMATEM'den sorumlu Psikiyatrist Dr. Gülnihal Gökçe Şimşek, merkezde uygulanacak tedavi yönteminin detaylarını anlattı.

        HT Ankara'dan Neslihan Can'ın haberine göre; çocuk bağımlıların tedaviye çoğunlukla ön yargılı yaklaştığını ve içinde bulundukları durumun önemini kavrayamadığını anlatan Şimşek, "Bu çocuklar çoğunlukla uzmanlara, 'sen benim halimden anlamazsın, hiç uyuşturucu kullanmadın' diyorlar ve iletişim kurmak istemiyorlar. Bu nedenle tedaviye çocuğun ailesini ve bağımlılık mücadelesini kazanmış, çocukların gözünde idol olabilecek bireyleri de dahil edeceğiz. Bir anlamda co-terapist görevi üstelen bu bireyler çocuklara, 'ben de senin gibiydim, bağımlılığı yendim ve bugün çok iyi bir mesleğim ve mutlu bir ailem var' mesajı verecek' diye konuştu.

        UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEYE DAVET

        ÇEMATEM ile amaçsız ve tükenmiş çocuklara bir amaç edindirmek, hayata yeniden tutunmalarını sağlamak istediklerini belirten Genel Sekreter Doç. Dr. Furkan Erol Karabekmez, çocukların örgün eğitimlerini tamamlamaları için Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayacaklarını belirtti. Tüm kamu ve özel kurumları uyuşturucu ile mücadelede aktif olmaya davet eden Karabekmez, "Çocuk yaşta uyuşturucu bağımlılığının arttığını gösteren veriler olsa da, bu konuda Batı ülkelerinden gerideyiz. Hem çocuk hem de erişkin bağımlılığının önüne geçmek için fırsatımız var. Emniyet güçlerimiz bu konuda başarılı ve aktif şekilde çalışıyor. Sağlık Bakanlığımız ise tedavi konusunda tüm desteği veriyor. Bağımlılığın tedavisi var, bunu bilin, inanın ve sevdiklerinizin kurtuluşu için merkezlerimize getirin" diye konuştu.

        "TOPLUMA KAZANDIRMAYI ÖNEMSİYORUZ"

        3 katlı ve bahçeli bir binayı çocukların tedavisi için tahsis ettiklerini belirten Altındağ Belediyesi Başkanı Yardımcısı Yunus Keleş, binada son eksikliklerin giderildiğini söyledi. Tadilat biter bitmez Sağlık Bakanlığıyla protokol imzalanacağını ve binanın kullanıma açılacağını anlatan Keleş şöyle konuştu:

        "Uzun bir süredir Altındağ Belediyesi olarak uyuşturucu konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Belediye Başkanımız Veysel Tiryaki bu konuda çok hassas ve bu çalışmaları çok önemsiyor. Çocuklarımızın tedavisi dışında onların tekrar topluma kazandırılmasını çok önemsiyoruz. Onlarla piknik yapıyoruz, tedavi gören bağımlıları tiyatroya, sinemaya, konsere götürüyoruz. Onlar için meslek edindirme kursları açıyoruz. Yalnız olmadıklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Bu tür sosyal aktiviteleri tedavinin bir parçası olarak görüyoruz ve gerçekten çok önemsiyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ