Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp damarları ters doğan Mehmet bebeğe "hayat" operasyonu

        Kalp damarları ters dünyaya geldiği için yaşama şansı verilmeyen minik Mehmet, Antalya'dan hava ambulansıyla getirildiği Konya'da gerçekleştirilen operasyonla hayata yeniden "merhaba" dedi.

        Her ikisi de 33 yaşında olan Ümit ve Murat Koca çiftinin Isparta'da dünyaya gelen üçüncü çocukları Mehmet'in, kalpten çıkan ve kanı organlara taşıyan damarlarının ters olduğu tespit edildi. Antalya'daki ilk müdahalenin ardından hava ambulansıyla Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine getirilen Mehmet bebek, henüz 12 günlükken operasyona alındı.Yaklaşık 4 saatlik operasyonla ters damarları düzeltilen minik Mehmet'in hayatta kalması sağlandı.

        DAMARLAR OLMASI GEREKTİĞİ YERE YERLEŞTİRİLDİ

        REKLAM

        Ekibiyle başarılı operasyonu gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öç,ters damarlardan dolayı oksijenden fakir kirli kanın vücuda pompalandığını söyledi.Oksijenden temiz kanın ise tekrar akciğerlere pompalandığını aktaran Öç, bebeğin yaşaması için oksijenden fakir ve zengin kanların, bazı bağlantılar yoluyla karışmasının zorunlu olduğuna dikkati çekti.

        Bu tür bebeklerde bağlantılar yetersiz kaldığından ciltte morarmalar olduğunu ve acil müdahalede bulunulması gerektiğini ifade eden Öç, şunları kaydetti: "Bebeği yaşatmak için en kısa sürede müdahale edilmesi gerekiyordu. Çocuğun damarlarının ters olması yaşamla bağdaşmaz. Çünkü kirli ve temiz kanı taşıyan damarlar tersti. Ters damarları düzelttik, açık kalan damarı ve kalpteki deliği kapattık. Yani kalpten ters çıkan damarları olması gerektiği yerlere yerleştirdik. Ameliyattan sonra dolaşım normale döndü. Bebek takibimiz altında."

        "EN GÜZEL BABALAR GÜNÜ HEDİYESİ, OĞLUMUN YAŞAMASI OLACAK"

        Baba Murat Koca ise bebeklerine hastalığın teşhisinin konulmasının ardından zor günler geçirdiklerini anlattı. Antalya'dan devletin sağladığı imkanlarla Konya'ya geldiklerini belirten Koca, "Evladımızın yaşaması için zorunlu olan operasyonun başarılı geçtiğini öğrendik. Benim için en güzel Babalar Günü hediyesi, oğlumun yaşaması olacak. Evladım için değil Babalar Günü, bayramı bile hastanede geçirmeye razıyım. Yeter ki o iyileşsin" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ