Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Baklavaya en çok beynin ihtiyacı var

        Yarın başlayacak bayram arifesinde midemize indireceğimiz baklavalar için baklavacılar 24 saat imalat yaptı. Sadece Gaziantep’te 1 haftada 50 ton baklava üretildi. Otobüs ve kargo şirketleri neredeyse insandan çok baklava taşıdı! Otogar baklava tepsileriyle doldu taştı... O leziz baklavalardan birini ağzınıza atabilecek misiniz bilmiyorum ama annenizinki de eminim ustalara rakip olabilecek kadar lezizdir.

        Gelelim hayatın gerçeklerine... Moralinizi bozmak istemem ancak dilimi yaklaşık 40 gram olan baklavanın ağırlığının yüzde 40’ı karbonhidrattan, yüzde 20’si tereyağından, kalan kısmı da şerbet ve iç malzemeden oluşuyor. Bir lokmada yiyebileceğiniz 1 diliminde 125 kalori var. 1 porsiyonda 4 baklava olacağını varsayarsak 5 dakikada 500 kaloriyi mideye indirmiş oluyoruz. Eh, bayram bahanesiyle de olsa dozunu kaçırmasak iyi olur... Bu arada baklava yemenin de bir adabı var. Bir kere çatalı, bıçağı bir masaya bırakın! Baklavayı elle, ters çevirerek ve taban hamurunu damağınıza yapıştırarak ısırın. Bir de iştahınıza hâkim olamadınız ve sayısız baklavayı midenize indirdiyseniz uzmanlar ayran, süt veya sodayla kan şekerinizi dengeleyebileceğinizi söylüyor. Yani baklava yedikten sonra çay veya kahve yerine ayran, süt ya da soda tüketmekte fayda var.

        REKLAM

        ‘ONUNLA MUTLU OLACAĞIMIZA DAİR İNANCIMIZ BİLE BİZİ MUTLU EDER’

        Kalorisiyle gözünüzü korkutmuş olabiliriz ama bardağın bir de dolu tarafına bakalım. İçeriğindeki tereyağı ve şeker sayesinde tek 1 dilim baklava bile huzurlu, dingin ve tok hissetmenizi sağlıyor. Sanki doping almışçasına enerjik hissettiriyor. Verdiği mutluluğun klasik tabiriyle parayla karşılığı yok! Aslında tereyağının direkt mutluluk verdiğine dair bulgu yok ama yediğinizde kan şekeri dengelenir. Dengelenmiş kan şekeri sakinlik ve huzur anlamına gelir.

        Milletçe her tatlıdan daha da fazla mutlu oluruz baklava yiyerek. Peki neden baklava, tulumba ve sayısız çeşitteki tatlılar bizi bu denli mutlu eder? Klinik Psikolog Aytül Serpel’e göre ‘tatlı’ damağımızın ilk algıladığı lezzet. Yeni doğan bir çocuk tuzluyu, ekşiyi, acıyı ilk başta algılayamaz ve aldığı ilk tat tatlıdır. Yani hayatımıza tatlıyla başlarız ve bu bizde hoşnutluk, haz duygusu uyandırır. Ve ne denli tok olursak olalım bir dilim baklavaya her daim yerimiz vardır. Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut da “Şekerli ve karbonhidrat içerikli besinler tüketildiğinde, vücutta serotonin ve endorfin düzeylerinde artış olur. Tatlıyla vücuttaki serotonin salımı arttığından her tatlı yediğimizde kendimizi daha mutlu, enerjik ve neşeli hissederiz. Onunla mutlu olacağımıza dair inancımız bile bizi mutlu eder” diyor.

        REKLAM

        Türkiye geçen yıl 575 ton baklava ihracatı yaptı. Elde edilen gelir 5 milyon 730 bin dolar.

        ‘ANTEPFISTIĞI EKSTRA MUTLULUK HİSSİ YARATIR’

        Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, baklava tutkumuza açıklık getirdi. Özdemir “Beyin, diğer organlara göre hacimsel olarak daha küçük olmasına rağmen, diğer organlardan çok daha fazla kaloriye ve kan şekerine ihtiyaç duyar. Kandaki şeker 55 mg/dl altına düştüğü zaman vücutta hipoglisemi yani kan şekeri düşmesi gerçekleşir. Bu noktada beyin yeterli miktarda çalışma gösteremeyeceği için serotonin ve endorfin salımını azaltır. Bu da kişiyi mutsuz eder. Bu noktada baklava gibi kan şekerini hızlı yükselten gıdalar sizi bu durumdan uzaklaştırır, kısa süreli mutluluk yaratır. Bir de baklava, tat ve doku olarak sevdiğiniz bir kombinasyon olan antepfıstığı ile birleşirse endorfin düzeyinizi daha da yükselteceği için ekstra mutluluk hissi yaratacaktır” diyor.

        REKLAM

        İYİ BAKLAVANIN OLMAZSA OLMAZLARI

        1- İyi baklava ısırdığınızda çıtırdama sesi çıkarır.

        2- Rengi parlaktır.

        3- Arasındaki fıstık yoğundur ve enfes kokar ama bu midenizi yakmaz.

        4- Burnunuza tereyağı kokusu gelir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ