Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bayram sonrası hızlı zayıflamanın yolları

        Diyetisyen Güneş Aksüs, HT Magazin'deki köşesinde zayıflama yollarını taşıdı.

        Bayramın ikinci gününe geldik. Tatlılar, şekerler, sarmalar dolmalar evin her yanını sardı. Geçen yazımda “Günde 1 tatlı olsun hatta o da dondurma gibi hafif bir tatlı olursa çok korkmayın” demiştim. Bu yaşam şeklinizle alakalı bir davranış. Bazı insanlar olayların tadını çıkarmayı seçerler. Sonra günlerce aç kalmak onları rahatsız etmez. Bazı insanlarsa bayramda da iyi beslenmeyi sürdürmek isterler, bundan hoşlanırlar. Aslında bakarsanız her ikisi de doğru kabul edilebilir.

        BÖREK VARSA SARMA YOK

        “Börek varsa sarma yok, sarma varsa ekmek yok!” Bu, bayram günü karşınıza çıkacak yemekleri nasıl tercih edeceğinizin aklınızda kalması için iyi bir tekerleme olsun. Börek, sarma, dolma, hamur işleri, pilav, makarna, patatesli yemekler, börek, ekmek hepsi aynı gruptan. Bir tabakta bunların hepsi varsa kilo alacağınızı söyleyebiliriz.Bayramı kilo almadan geçirmek aslında çok da zor değil. Sadece biraz dengeye dikkat edeceğiz. Bu gruptan birini seçelim. “En iyisi hangisi?” derseniz, yaprak sarma derim. Kalorisi ekmekle karşılaştırdığınızda daha yüksek olabilir ama yaprak sarmanın daha doğru bir seçim olmasının birkaç sebebi var.

        ASMA YAPRAĞI ÇOK FAYDALI

        Bu sebeplerden ilki, asma yaprağının lif yönünden ve vitamin-mineral dengesi açısından çok faydalı olması. Sonra içine koyduğunuz soğan, nane, pirinç (bulgurla da olur), baharatlar ve zeytinyağı... Bunların hepsinin bir arada olması ayrı ayrı sağlık ve lezzet sebebi. Ekmek tabii ki tam buğday ekmeği olduğunda sağlıklı ama yaprak sarmasıyla karşılaştırınca, 1 dilim ekmek yerine 3-4 sarma tercihi daha doğru olacaktır. Eminim bu fikir hepinizin hoşuna gidecek.

        TOPARLAMA DİYETİ YAPIN

        Bayramdan sonra nasıl aldığımız kiloları veririz? Nasıl onları vücudumuza yerleşmeden yollarız? Olur ya, annenizin yaptığı yemeklere “Hayır” diyemezsiniz, komşunuzu kırmak istemezsiniz, canınız çeker, “Aman boşver’ dersiniz.Tedbirimizi alıp bayram temizliği yapalım. Bedenimize iyi bakmak canının istediğini yemek değil, canın istediğinde yemek ve sonrasında sağlıklı beslenmeyi sürdürmek demektir. Bugün sizlerle paylaştığım diyet listesini mutlaka uygulayın, aşağıdaki çorbayı içmeyi de unutmayın.

        KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN

        Sabah yumurtalı bir kahvaltı yapın. Omlet veya haşlanmış yumurtanın yanında domates, biber, maydanoz, zeytin veya bol domates, maydanoz, taze nane ve salatayla... Salatanın içine biraz yağsız lor peyniri, üzerine biraz zeytinyağıyla... Aralarda 1 kâse yoğurt, ayran, kefir veya cacık tüketebilirsiniz. Minik domates ve salatalıklar yiyebilirsiniz. (Ara öğünleri 2-2.5 saat arayla yapmalısınız.) Öğle ve akşam yemeğinde 1 büyük kâse çorba içebilirsiniz. Sağlık problemi olanlar, 20 yaş altı gençler ve metabolik sıkıntısı olanlar bu listeyi, diyetisyenlerine danışarak uygulamalı!

        REKLAM

        BAYRAM SONRASI TEMİZLİK ÇORBASI

        MALZEMELER:

        - 1 kabak,

        - 1 kuru soğan,

        - 2-3 diş sarımsak,

        - 1 domates,

        - 1 havuç,

        - 3-4 yaprak ıspanak,

        - 1 çay bardağı kırmızı mercimek,

        - Karabiber,

        - Kimyon,

        - Sumak

        Tüm malzemeleri yıkayın, 2-3 parçaya bölün ve tencereye koyun. Su ilave edip haşlayın. Blender’dan geçirin. Ocaktan almaya yakın içine biraz yağsız süt ilave edin. İçerken baharatları katıp limon sıkabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ