Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Uyuşturucu İleri Doğrulama Tanı Merkezi" açıldı

        İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünce son teknoloji sağlık ekipmanlarıyla kurulan "Uyuşturucu İleri Doğrulama Tanı Merkezi" törenle hizmete alındı.

        İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, açılış töreninde laboratuvarları inceleyerek ilgililerden bilgi aldı.

        Memişoğlu, uyuşturucu madde kullanımı konusunda Türkiye’nin tehdit altında olduğunu ifade ederek, bu tür maddelerin özellikle gençleri hedef alan bir "kimyasal saldırı" niteliğinde olduğunu söyledi.

        Tanı merkezinde hızlı ve etkili sonuç alınacağını belirterek, “Madde bağımlısı arkadaşlarımızın kesinleştirme testi burada yapılacak. Burası bonzai gibi sentetik maddelerin ayrımını da yapabilecek kapasitede. Hastanede hangi sentetik maddenin olduğu kesinleşmiyor ancak burada hepsi isimlendirilecek. Dolayısıyla hem tedavi konusunda hem de maddenin getirilmesiyle ilgili mücadele kolaylaşmış olacak" diye konuştu.

        Ailelerin dikkatli ve bilinçli davranması gerektiğini vurgulayan Memişoğlu, “Çocuğunun madde kullandığından şüphe duyan ailelerin gerekli hekim ve psikolojik danışmanlara başvurmalarını bekliyoruz" dedi.

        Açılış törenine, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Emre Güner ile diğer ilgililer katıldı.

        Uyuşturucu İleri Doğrulama Tanı Merkezi'nde, uyuşturucu ve türevlerine karşı etkin ve hızlı bir doğrulama sağlanacak. Kan, idrar ve kolan kanseri testlerinin son teknoloji cihazlarla yapılması hedefleniyor.

        Maltepe Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda günde 10-15 bin vatandaşa sağlık hizmeti sunulacak. İstanbul genelinde 39 ilçeden Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri, Göçmen Sağlığı Birimleri, Üreme Sağlığı Birimleri, Verem Savaş Dispanserleri ve Kanser Tarama Merkezlerinden yaklaşık bin 100 noktadan numuneler kuryeler vasıtasıyla Halk Sağlığı Laboratuvarına taşınacak.

        Maltepe’de hizmete giren laboratuvarda, hastanelerden alınan idrar örnekleri güvenlikli çantalarla taşınarak uyuşturucu için altın standart olan "LCMS yöntemi" ile doğrulanacak. Kolan kanseri tarama testinin tam otomatik otomasyon destekli cihazlarla yapılacağı sağlık tesisinde, Aile Sağlığı Merkezlerinden (ASM) alınan günde ortalama 30-35 bin tüp kan örnekleri kurye vasıtasıyla merkez laboratuvarına taşınacak. Tahlil sonuçları ise ertesi gün sabah 09.00’a kadar aile hekimlerinin sistemine ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünün internet sayfasında "Laboratuvar Sonuç Sorgulama" ekranına yansıyacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ